Zdravo povrće za zdravo srce: šparoge (CROSBI ID 223274)
Prilog u časopisu | stručni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Palfi Marina ; Tomić-Obrdalj Helena ; Horvat Dijana
hrvatski
Zdravo povrće za zdravo srce: šparoge
Šparoga (Asparagus officinalis L.) je povrće koje se uzgaja zbog ukusnih bijelih ili zelenih izboja. Iznimne je hranjive i zdravstvene vrijednosti. Jedno serviranje kuhane šparoge odličan je izvor vitamina K, folne kiseline, vitamina C i vitamina A. Od minerala bogat je izvor selena, bakra i mangana. Šparoga je poznata po sastavu fitonutrijenata, karotenoida (capsanthin, caprorubin, zeaxanthin), steroidnih saponina i flavonoida (rutin). Pokazuje jaču antioksidativnu aktivnost od brokule zbog većeg udjela flavonoida. Zahvaljujući snažnom antioksidativnom kapacitetu pomaže u prevenciji srčanožilnih bolesti smanjenjem nakupljanja homocisteina, prevenciji arterijske hipertenzije, dislipidemije i dr. Potencijalno djeluje na pospješivanje izlučivanja žučne kiseline i uklanjanje suviška kolesterola.
šparoge ; povrće ; hranjiva i zdravstvena vrijednost ; antioksidativni kapacitet ; srčanožilne bolesti
nije evidentirano
engleski
Healthy vegetables for healthy heart: asparagus
nije evidentirano
asparagus ; vegetables ; nutritional and health value ; antioxidant capacity ; cardiovascular diseases
nije evidentirano