Skarifikacija sjemena lucerne (Medicago sativa L.) kiselinom (CROSBI ID 223269)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Palfi Marina
hrvatski
Skarifikacija sjemena lucerne (Medicago sativa L.) kiselinom
U sjemenu lucerne se uvijek u većoj ili manjoj mjeri osim normalno razvijenih sjemenki javljaju i one koje zbog tvrde sjemene ovojnice otežavaju prodor vode i zraka u unutrašnjost sjemenke i time sprječavaju njegovo klijanje. Udjel takvih tvrdih sjemenki moguće je smanjiti različitim metodama skarifikacije. U svrhu utvrđivanja utjecaja skarifikacije kiselinom na smanjenje udjela tvrdih sjemenki i održivost kakvoće sjemena obavljena su u laboratorijska istraživanja na sjemenu sorte lucerne "OS-11". Skarifikacija je napravljena 96, 86 i 76-postotnom H2SO4 u trajanju od 4, 5, 6 i 10 minuta. Najbolja kakvoća sjemena lucerne neposredno nakon tretmana dobivena je skarifikacijom 96-postotnom H2SO4 u trajanju od 5 minuta. Skarifikacijom je povećana klijavost bez tvrdih sjemenki s 62, 75% na 82, 00%, smanjen je postotak tvrdih sjemenki s 19, 25% na 3, 80%, neklijavog sjemena s 13, 75% na 9, 0% i neznatno je povećan udio abnormalno razvijenih klica. Nakon 6 mjeseci čuvanja takvo sjeme lucerne pokazuje trend daljnjeg smanjenja postotka tvrdog sjemena, međutim došlo je do povećanja udjela neklijavog sjemena do 88, 00 %.
lucerna; skarifikacija; H2SO4; tvrdo sjeme
nije evidentirano
engleski
Alfalfa (Medicago sativa L.) seed scarification by acid
nije evidentirano
alfalfa; scarification; H2SO4; hard seed
nije evidentirano