Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 790709

Ljetni refektorij pavlinskog samostana u Lepoglavi – nastanak, razaranje i ponovno otkrivanje


Puhmajer, Petar; Ratančić, Bernarda
Ljetni refektorij pavlinskog samostana u Lepoglavi – nastanak, razaranje i ponovno otkrivanje // Portal - godišnjak Hrvatskog restauratorskog zavoda, 6 (2015), 161-182 doi:10.17018/portal.2015.12 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


Naslov
Ljetni refektorij pavlinskog samostana u Lepoglavi – nastanak, razaranje i ponovno otkrivanje
(Summer Refectory of the Pauline Monastery in Lepoglava – Creation, Destruction and Retrieval)

Autori
Puhmajer, Petar ; Ratančić, Bernarda

Izvornik
Portal - godišnjak Hrvatskog restauratorskog zavoda (1847-9464) 6 (2015); 161-182

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Arhitektura; Lepoglava; pavlinski samostan; ljetni refektorij; 18. stoljeće; barok; razaranje; obnove; konzervatorska istraživanja
(Architecture; wall painting; Lepoglava; Pauline monastery; summer refectory; 18th century; baroque; destruction; renewals; conservation research)

Sažetak
U članku se obrađuje kronologija nastanka i kasnija sudbina prostorije ljetnog refektorija u nekadašnjem pavlinskom samostanu u Lepoglavi. Refektorij je formiran kao najveća samostanska prostorija prilikom izgradnje zapadnog krila u 17. stoljeću, a u 18. stoljeću je bogato opremljen zidnim slikama i štukaturom. Prenamjenom samostana za kaznionicu u 19. stoljeću započinje njegova dugogodišnja degradacija, ponajprije korištenjem u neprimjerene kaznioničke svrhe, a osobito rušenjem svoda u potresu 1880. godine. U to doba također uočavamo prva nastojanja za njegovim očuvanjem, u smislu dokumentiranja, istraživanja i valorizacije, u čemu se ističe djelovanje Ivana Kukuljevića Sakcinskog i Izidora Kršnjavog, te osobito slikarski rad Ferdinanda Quiquereza koji je izradio kopiju čitave dekoracije refektorija na kartonima u akvarelu. Refektorij, nadalje, teško stradava u Drugom svjetskom ratu kada zbog rušenja gornjih etaža zapadnog krila samostana nekoliko godina ostaje nenatkriven. Do početka ovog stoljeća držalo se da ništa od nekadašnje dekorativne opreme refektorija nije sačuvano, međutim, konzervatorskim istraživanjima pronađeni su naslikani medaljoni s likovima pavlinskih dobrotvora na istočnom zidu, naslikane lunete na sjevernom i južnom zidu, kao i zazidana niša sa štuko kipovima. U članku se, osim rezultata konzervatorskih istraživanja, analiziraju i smjernice za obnovu koje su iz njih proistekle.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Arhitektura i urbanizam, Povijest umjetnostiPOVEZANOST RADA


Ustanove
Hrvatski restauratorski zavod

Autor s matičnim brojem:
Petar Puhmajer, (336880)

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
    • Emerging Sources Citation Index (ESCI)


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • Scopus
  • ERIH PLUS - European Reference Index for the Humanities and Social Sciences
  • ESCI - Emerging sources Citation Index
  • HRČAK - Portal znanstvenih časopisa RH


Citati