Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 790367

Utjecaj inhibitora monoaminooksidaze A i B na fosforilaciju proteina tau - terapijski učinak u Alzheimerovoj bolesti


Langer, Lea
Utjecaj inhibitora monoaminooksidaze A i B na fosforilaciju proteina tau - terapijski učinak u Alzheimerovoj bolesti 2015., diplomski rad, diplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb


Naslov
Utjecaj inhibitora monoaminooksidaze A i B na fosforilaciju proteina tau - terapijski učinak u Alzheimerovoj bolesti
(The effect of monoamine oxidase A and B inhibitors on the phosphorylation of tau protein. Testing the potencial therapeutic effect in Alzheimers)

Autori
Langer, Lea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
27.02.

Godina
2015

Stranica
61

Mentor
Šimić, Goran

Ključne riječi
Alzheimerova bolest; Tau protein; monoaminoksidaza; ASS234
(Alzheimer's disease; Tau protein; monoamine oxidase; ASS234)

Sažetak
Alzheimerova bolest (AB) je neurodegenerativna bolest karakterizirana podmuklim početkom te sporoprogresivnim oštećenjem epizodičkog pamćenja. Vodeći je primarni uzrok sindroma demencije. Prema tau hipotezi nastanka AB poremećajem funkcije tauproteina dolazi do njegovog odvajanja od mikrotubula, raspada mikrotubula, degeneracije aksona i smrti neurona. Biološkodjelovanje proteina tau regulirano je u najvećoj mjeri fosforilacijom. Tau protein je u AB abnormalno hiperfosforiliran na više od 40 mjesta, no još uvijek nije poznat uzročno-posljedični slijed događaja koji dovode do takve abnormalne hiperfosforilacije tau proteina u AB. Smatra se da uranoj patogenezi AB važnu ulogu možda ima i povećana aktivnost aktivirane monoaminoksidaze (MAO). Zbog kompleksnosti AB razvijaju se lijekovi koji imaju mogućnost simultanog djelovanja na različite ciljeve, kao što je to novi spoj ASS234. In vitro istraživanja pokazala su da ASS234 istovremeno inhibira enzime MAO-A i MAO-B, te svojim djelovanjem na enzim acetilkolinesterazu (AChE) reducira agregaciju amiloida β. Budući da je spoj ASS234 sačinjen od donepezila (inhibitor AChE) i PF901N (inhibitor MAO-B), do sada je pokazao neke očekivane pozitivne učinke za moguću uporabu u liječenju AB.Ovim sam istraživanjem željela ustanoviti utječu li na fosforilaciju tau proteina (i na koji način) inhibitor MAO-B PF9601N te inhibitor MAO-A klorgilin. Rezultati su pokazali da klorgilin smanjuje fosforilaciju tau proteina na epitopu Ser199 u kulturi neuroblastomskih stanica SH-SY5Y, dok takav utjecaj PF9601N nije uočen. Dobiveni rezultati pridonose razumijevanju potencijalnog terapijskog učinka inhibitora MAO-A i MAO-B u AB, no za potpuniju sliku potrebno je provesti daljnja istraživanja utjecaja klorgilina na fosforilaciju tau proteina i na drugim epitopima, posebice Ser202/Thr205 i Ser396/Ser404.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanostiPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
108-1081870-1942 - Fosforilacija tau proteina u razvitku i Alzheimerovoj bolesti (Goran Šimić, )
HRZZ-09/16 - Otkrivanje i praćenje bioloških biljega radi rane terapijske intervencije u Alzheimerovoj bolesti (Goran Šimić, )

Ustanove
Medicinski fakultet, Zagreb