Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Nakupljanje fruktana u internodijima tijekom razvoja ječma (Hordeum vulgare L.) (CROSBI ID 399713)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Lončarić, Paula Nakupljanje fruktana u internodijima tijekom razvoja ječma (Hordeum vulgare L.) / Štolfa, Ivna (mentor); Begović, Lidija (neposredni voditelj). Osijek, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Odjel za biologiju, . 2015

Podaci o odgovornosti

Lončarić, Paula

Štolfa, Ivna

Begović, Lidija

hrvatski

Nakupljanje fruktana u internodijima tijekom razvoja ječma (Hordeum vulgare L.)

Fruktani predstavljaju lako mobilizirajuće zalihe ugljikohidrata u biljci. Stabljika ječma zbog svoje morfološke građe pohranjuje znatnu količinu fruktana koji se mobiliziraju iz stabljike u zrno poslije cvatnje što značajno utječe na ukupni prinos zrna. U ovome radu istraživani su sadržaj fruktana i aktivnost gena uključenih u sintezu i remobilizaciju fruktana u stabljici jarog ječma (Hordeum vulgare L.) sorte Astor tijekom četiri razvojne faze: klasanje, cvatnja i nalijevanje zrna. Izmjeren je sadržaj fruktana i semikvatitatvno je izmjerena ekspresija gena saharoza: saharoza 1-fruktoziltransferaza (1-SST), saharoza: fruktan-6 fruktozil-transferaza (6-SFT) i fruktan-1-egzohidrolaza (1-FEH). Najveći sadržaj fruktana izmjeren je u fazi nalijevanja zrna, a najmanji u fazi zriobe. Ekspresija gena 1-SST konstanta na je tijekom razvoja, za razliku od gena 6-SFT koji ima najveću ekspresiju tijekom cvatnje. Ekspresija gena 1- FEH povećava se u fazi klasanja što ukazuje na početak mobilizacije fruktana iz stabljike u zrno.

fruktan; ječam; saharoza: saharoza-1-fruktoziltransferaza (1-SST); saharoza: fruktan-6 fruktozil-transferaza (6-SFT); fruktan-1-egzohidrolaza (1-FEH)

nije evidentirano

engleski

Fructan accumulation in the internodes during barley (Hordeum vulgare L.) development

nije evidentirano

fructans; barley; sucrose:sucrose 1-fructosyltransferase (1-SST); sucrose: fructan- 6 fructosyltransferase and fructan 1-exohydrolase (1-FEH)

nije evidentirano

Podaci o izdanju

18

15.09.2015.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Odjel za biologiju

Osijek

Povezanost rada

Biologija