Nakupljanje fruktana u internodijima tijekom razvoja ječma (Hordeum vulgare L.) (CROSBI ID 399713)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Lončarić, Paula
Štolfa, Ivna
Begović, Lidija
hrvatski
Nakupljanje fruktana u internodijima tijekom razvoja ječma (Hordeum vulgare L.)
Fruktani predstavljaju lako mobilizirajuće zalihe ugljikohidrata u biljci. Stabljika ječma zbog svoje morfološke građe pohranjuje znatnu količinu fruktana koji se mobiliziraju iz stabljike u zrno poslije cvatnje što značajno utječe na ukupni prinos zrna. U ovome radu istraživani su sadržaj fruktana i aktivnost gena uključenih u sintezu i remobilizaciju fruktana u stabljici jarog ječma (Hordeum vulgare L.) sorte Astor tijekom četiri razvojne faze: klasanje, cvatnja i nalijevanje zrna. Izmjeren je sadržaj fruktana i semikvatitatvno je izmjerena ekspresija gena saharoza: saharoza 1-fruktoziltransferaza (1-SST), saharoza: fruktan-6 fruktozil-transferaza (6-SFT) i fruktan-1-egzohidrolaza (1-FEH). Najveći sadržaj fruktana izmjeren je u fazi nalijevanja zrna, a najmanji u fazi zriobe. Ekspresija gena 1-SST konstanta na je tijekom razvoja, za razliku od gena 6-SFT koji ima najveću ekspresiju tijekom cvatnje. Ekspresija gena 1- FEH povećava se u fazi klasanja što ukazuje na početak mobilizacije fruktana iz stabljike u zrno.
fruktan; ječam; saharoza: saharoza-1-fruktoziltransferaza (1-SST); saharoza: fruktan-6 fruktozil-transferaza (6-SFT); fruktan-1-egzohidrolaza (1-FEH)
nije evidentirano
engleski
Fructan accumulation in the internodes during barley (Hordeum vulgare L.) development
nije evidentirano
fructans; barley; sucrose:sucrose 1-fructosyltransferase (1-SST); sucrose: fructan- 6 fructosyltransferase and fructan 1-exohydrolase (1-FEH)
nije evidentirano
Podaci o izdanju
18
15.09.2015.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Odjel za biologiju
Osijek