Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj saliniteta na akumulaciju iona u kupini (Rubus fructicosus L. var. čačanska Bestrna) (CROSBI ID 630547)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Marček, Tihana ; Klarić, Ilija ; Amidžić Klarić, Daniela ; Velić, Darko ; Dugalić, Krunoslav ; Sabo, Mirjana ; Velić, Natalija Utjecaj saliniteta na akumulaciju iona u kupini (Rubus fructicosus L. var. čačanska Bestrna) // 5. Zbornik sažetaka Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane / / Kralik, Gordana (ur.). Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2015. str. 47-48

Podaci o odgovornosti

Marček, Tihana ; Klarić, Ilija ; Amidžić Klarić, Daniela ; Velić, Darko ; Dugalić, Krunoslav ; Sabo, Mirjana ; Velić, Natalija

hrvatski

Utjecaj saliniteta na akumulaciju iona u kupini (Rubus fructicosus L. var. čačanska Bestrna)

U radu je istražen učinak solnoga stresa na akumulaciju iona u genotipa kupine (Rubus fructicosus L. var. čačanska Bestrna). Biljke su bile uzgojene u uvjetima in vitro na podlozi po Driveru i Kuniyukiju (DKW) te izložene djelovanju NaCl pri koncentracijama 15 mM i 35 mM. Nakon 29 dana tretmana, tkivo je uzorkovano i osušeno u sušioniku pri temperaturi od 72°C tijekom 48 sati. Ionskom kromatografijom utvrđena je ukupna koncentracija natrija, kalija, kalcija, magnezija i klora te određen omjer K/Na. U uzorcima kupine izložene djelovanju 15 mM NaCl, akumulacija Na+ bila je tri puta veća u odnosu na kontrolu, dok je u biljaka izloženih djelovanju 35 mM NaCl bila pet puta veća. Nadalje, u odnosu na netretirane biljke, koncentracija Cl- porasla je četiri puta na tretmanu s 15 mM NaCl te šest puta pri tretmanu s 35 mM NaCl. Nadalje, u biljaka izloženih salinitetu sadržaj iona Ca2+ i Mg2+ bio je neznatno veći, dok se koncentracija K+ pri oba tretmana povećala jedanput u odnosu na kontrolu. Povećan unos Na+ i Cl- iona pri oba solna tretmana kao i smanjen omjer K/Na upućuju na zaključak da kupina upotrebljava Na+ kao osmolitik kako bi se prilagodila povećanom salinitetu. Ovo može biti jedan od zaštitnih mehanizama na stres izazvan NaCl. Niska koncentracija iona K+, Ca2+ i Mg2+ u uvjetima saliniteta može biti posljedica ometanog unosa minerala u biljku.

kupina; akumulacija iona; in vitro; solni stres

nije evidentirano

engleski

Salinity effect on ion accumulation in blackberry plants (Rubus fructicosus L. var. čačanska Bestrna)

nije evidentirano

blackberry; ion accumulation; in vitro; salt stress

nije evidentirano

Podaci o prilogu

47-48.

2015.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

5. Zbornik sažetaka Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane /

Kralik, Gordana

Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

978-953-7871-51-2

Podaci o skupu

"Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane"

poster

11.12.2015-11.12.2015

Osijek, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija, Biologija