Utjecaj saliniteta na akumulaciju iona u kupini (Rubus fructicosus L. var. čačanska Bestrna) (CROSBI ID 630547)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa
Podaci o odgovornosti
Marček, Tihana ; Klarić, Ilija ; Amidžić Klarić, Daniela ; Velić, Darko ; Dugalić, Krunoslav ; Sabo, Mirjana ; Velić, Natalija
hrvatski
Utjecaj saliniteta na akumulaciju iona u kupini (Rubus fructicosus L. var. čačanska Bestrna)
U radu je istražen učinak solnoga stresa na akumulaciju iona u genotipa kupine (Rubus fructicosus L. var. čačanska Bestrna). Biljke su bile uzgojene u uvjetima in vitro na podlozi po Driveru i Kuniyukiju (DKW) te izložene djelovanju NaCl pri koncentracijama 15 mM i 35 mM. Nakon 29 dana tretmana, tkivo je uzorkovano i osušeno u sušioniku pri temperaturi od 72°C tijekom 48 sati. Ionskom kromatografijom utvrđena je ukupna koncentracija natrija, kalija, kalcija, magnezija i klora te određen omjer K/Na. U uzorcima kupine izložene djelovanju 15 mM NaCl, akumulacija Na+ bila je tri puta veća u odnosu na kontrolu, dok je u biljaka izloženih djelovanju 35 mM NaCl bila pet puta veća. Nadalje, u odnosu na netretirane biljke, koncentracija Cl- porasla je četiri puta na tretmanu s 15 mM NaCl te šest puta pri tretmanu s 35 mM NaCl. Nadalje, u biljaka izloženih salinitetu sadržaj iona Ca2+ i Mg2+ bio je neznatno veći, dok se koncentracija K+ pri oba tretmana povećala jedanput u odnosu na kontrolu. Povećan unos Na+ i Cl- iona pri oba solna tretmana kao i smanjen omjer K/Na upućuju na zaključak da kupina upotrebljava Na+ kao osmolitik kako bi se prilagodila povećanom salinitetu. Ovo može biti jedan od zaštitnih mehanizama na stres izazvan NaCl. Niska koncentracija iona K+, Ca2+ i Mg2+ u uvjetima saliniteta može biti posljedica ometanog unosa minerala u biljku.
kupina; akumulacija iona; in vitro; solni stres
nije evidentirano
engleski
Salinity effect on ion accumulation in blackberry plants (Rubus fructicosus L. var. čačanska Bestrna)
nije evidentirano
blackberry; ion accumulation; in vitro; salt stress
nije evidentirano
Podaci o prilogu
47-48.
2015.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
5. Zbornik sažetaka Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane /
Kralik, Gordana
Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
978-953-7871-51-2
Podaci o skupu
"Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane"
poster
11.12.2015-11.12.2015
Osijek, Hrvatska