Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Razvoj turizma u zaštićenim područjima prirode u Zadarskoj županiji (CROSBI ID 630532)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Krpina, Vesna Razvoj turizma u zaštićenim područjima prirode u Zadarskoj županiji // Program i knjiga sažetaka sa znanstveno-stručnog skupa "Vizije i izazovi upravljanja zaštićenim područjima prirode u Republici Hrvatskoj: aktivna zaštita i održivo upravljanje u Nacionalnom parku "Krka" / Marguš, Drago (ur.) (ur.). Šibenik: Nacionalni park Krka, 2015. str. 74-75

Podaci o odgovornosti

Krpina, Vesna

hrvatski

Razvoj turizma u zaštićenim područjima prirode u Zadarskoj županiji

Ovo istraživanje bavi se sustavnim praćenjem profila i utjecaja posjetitelja u razvoju turizma u zaštićenim područjima prirode u Zadarskoj županiji. Cilj istraživanja je očuvanje izvornosti prirode s jedne strane i promocije i osmišljavanja turističkog proizvoda u zaštićenim područjima prirode s druge strane. U razdoblju od 01. lipnja 2010. godine do 31. prosinca 2010. godine na području Nacionalnog parka Paklenica, Parka prirode Telaščica i Parka prirode Vransko jezero, provelo se je ispitivanje i analiza stavova posjetitelja, njihovih zahtjeva, motivacija za dolazak i aktivnosti tijekom posjete te zadovoljstvo kvalitetom usluge i turističke ponude u zaštićenim područjima prirode. Za sva tri Parka provedeni su istovjetni upitnici koji omogućuju integralnu analizu svih prikupljenih podataka kao i usporedivost rezultata koje su analizirane χ2 testom ili Fisherovim egzaktnim testom. Za analizu kategorijskih varijabli koristila se je CA analiza (Coresspondence analysis). Rezultati ukazuju na sličnosti i specifičnosti turističke ponude u tri različita zaštićena prirodna područja (planinski krajolik, otok, močvarno stanište) te omogućuju uvid u činitelje koji utječu na fenomen turizma u zaštićenim prirodnim područjima. Dobiveni rezultati mogu biti jedan od ulaza u modele upravljanja te omogućiti oblikovanje preporuka za upravljanje usmjereno istovremeno na očuvanje prirode te zadovoljenje korisnika. Ovakva sociološko-ekološka istraživanja obavljaju se kontinuirano u razmacima od 5 do 10 godina, pa su se dobiveni rezultati usporedili i sa rezultatima istraživanja Instituta za turizam, Zagreb (2007) u okviru Tomas Nacionalni parkovi i parkovi prirode 2006.

turizam; zaštićena područja prirode; Zadarska županija

nije evidentirano

engleski

Development of the tourism in protected nature areas in the Zadar County

nije evidentirano

tourisam; protected nature areas; Zadar county

nije evidentirano

Podaci o prilogu

74-75.

2015.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Program i knjiga sažetaka sa znanstveno-stručnog skupa "Vizije i izazovi upravljanja zaštićenim područjima prirode u Republici Hrvatskoj: aktivna zaštita i održivo upravljanje u Nacionalnom parku "Krka"

Marguš, Drago (ur.)

Šibenik: Nacionalni park Krka

978-953-7406-38-7

Podaci o skupu

"Vizije i izazovi upravljanja zaštićenim područjima prirode u Republici Hrvatskoj: aktivna zaštita i održivo upravljanje u Nacionalnom parku "Krka"

predavanje

28.09.2015-03.10.2015

Šibenik, Hrvatska

Povezanost rada

Povezane osobe




Šumarstvo, Biologija