Antiaflatoksikogeno djelovanje nekih derivata kumarina (CROSBI ID 630514)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Kovač, Tihomir ; Molnar, Maja ; Kovač, Marija, Nevistić, Ante ; Šarkanj, Bojan ; Strelec, Ivica
hrvatski
Antiaflatoksikogeno djelovanje nekih derivata kumarina
Prirodni i sintetski kumarini pokazuju široki spektar bioloških aktivnosti, a među njima antifungalna i antiaflatoksikogena svojstva. Iako je poznato da neki derivati kumarina pokazuju utjecaj na inhibiciju produkcije aflatoksina, cilj je ovog istraživanja bio ispitati antiaflatokiskogeni učinak tri nova derivata kumarina, jedne Schiffove baze i dva tiosemikarbazida za koje je naša istraživačka grupa u prethodnom istraživanju pokazala da djeluju antifungalno. Stoga je ispitan utjecaj navedenih spojeva na porast biomase i produkciju aflatoksina plijesni Aspergillus flavus NRRL 3251, pri dvije različite koncentracije (10 i 100 ppb). Rezultati su pokazali da tiosemikarbazid (N-(4-metoksifenil)-2-(2-((4-metil-2-okso-2H-kromen-7-il)oksi)acetil)hidrazin-1-karbitioamid) i Schiffova baza ((E)-N'-(2, 3-dihidroksibenziliden)-2-((4-metil-2-okso-2H-kromen-7-il)oksi)acetohidrazid) pokazuju antifungalni učinak pri obje koncentracije, snižavajući porast biomase u rasponu od 10-40%. Isti spojevi su pokazali značajan antiaflatoksikogeni učinak, snižavajući produkciju aflatoksina za 45-80% ovisno o primijenjenoj koncentraciji. Na osnovi rezultata može se zaključiti da derivati kumarina N-(4-metoksifenil)-2-(2-((4-metil-2-okso-2H-kromen-7-il)oksi)acetil)hidrazin-1-karbitioamid i (E)-N'-(2, 3-dihidroksibenziliden)-2-((4-metil-2-okso-2H-kromen-7-il)oksi)acetohidrazid) pokazuju potencijal za primjenu kao antifungalna i antiaflatoksikogena sredstva.
kumarin; Aspergillus flavus; biomasa; aflatoksin
nije evidentirano
engleski
Antiaflatoxigenic effect of certain coumarin derivates
nije evidentirano
coumarin; Aspergillus flavus; biomass; aflatoxin
nije evidentirano
Podaci o prilogu
27-28.
2015.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
5. Zbornik sažetaka Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane
Kralik, Gordana
Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
978-953-7871-51-2
Podaci o skupu
Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane/Environmentally Acceptable Production of Safe Quality Food
predavanje
11.12.2015-11.12.2015
Osijek, Hrvatska