Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Korištenje usluga socijalne skrbi i mjere za zaštitu prava i dobrobiti djeteta (prema podacima i procjenama socijalnih radnika) (CROSBI ID 55035)

Prilog u knjizi | izvorni znanstveni rad

Družić Ljubotina, Olja Korištenje usluga socijalne skrbi i mjere za zaštitu prava i dobrobiti djeteta (prema podacima i procjenama socijalnih radnika) // Siromaštvo i dobrobit djece predškolske dobi u Republici Hrvatskoj / Šućur, Zoran ; Kletečki Radović, Marijana ; Družić Ljubotina, Olja et al. (ur.). Zagreb: Ured UNICEF-a za Hrvatsku, 2015. str. 156-164

Podaci o odgovornosti

Družić Ljubotina, Olja

hrvatski

Korištenje usluga socijalne skrbi i mjere za zaštitu prava i dobrobiti djeteta (prema podacima i procjenama socijalnih radnika)

S obzirom na to da su u fokusu ovog istraživanja korisnici unutar sustava socijalne skrbi koji socijalnu pomoć ostvaruju zbog loše materijalne situacije, željeli smo istražiti koja još prava i socijalne usluge ostvaruju ovi korisnici i jesu li im izrečene određene mjere obiteljske zaštite u odnosu na djecu. Stoga su socijalni radnici centara za socijalnu skrb čiji su korisnici bili uključeni u ovo istraživanje, ispunili anketni upitnik za svakog sudionika istraživanja s ciljem stjecanja uvida u to u kojoj mjeri i koje socijalne usluge koriste roditelji odnosno djeca obuhvaćena ovim istraživanjem. Pokazalo se da je relativno malo korisnika materijalnih oblika pomoći koristio socijalne usluge koje su prema Zakonu o socijalnoj skrbi namijenjene korisnicima iz sustava socijalne skrbi. Najčešće korištena usluga jest ona savjetovanja i pomaganja obitelji koju je od ukupnog broja koristilo 54% sudionika istraživanja. Ostale usluge su korištene u relativno malom postotku. Razlog tome je vjerojatno taj što su većina drugih usluga namijenjena isključivo djeci s teškoćama u razvoju ili osobama s invaliditetom te, buduću da veći dio obitelji nemaju članove s takvim teškoćama, ne treba čuditi mala zastupljenost korištenja takvih usluga. Mjera koju najčešće izriče služba socijalna skrbi bila je mjera nadzora nad izvršavanjem roditeljske skrbi. Nadzor nad izvršenjem roditeljske skrbi češće se izricao obiteljima s troje ili više djece i jednoroditeljskim obiteljima.

socijalna skrb, djeca, socijalne usluge, socijalni rad

nije evidentirano

engleski

Using social welfare services and measures to protect the rights and welfare of the child (according to the estimates of social workers)

nije evidentirano

social care, children, social services, social work

nije evidentirano

Podaci o prilogu

156-164.

objavljeno

Podaci o knjizi

Siromaštvo i dobrobit djece predškolske dobi u Republici Hrvatskoj

Šućur, Zoran ; Kletečki Radović, Marijana ; Družić Ljubotina, Olja ; Babić, Zdenko

Zagreb: Ured UNICEF-a za Hrvatsku

2015.

978-953-7702-32-8

Povezanost rada

Socijalne djelatnosti

Poveznice