Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

KVANTITATIVNO ODREĐIVANJE SADRŽAJA KOFEINA U PRIPRAVCIMA ZELENE KAVE (CROSBI ID 399581)

Ocjenski rad | diplomski rad

Šandrk, Marina KVANTITATIVNO ODREĐIVANJE SADRŽAJA KOFEINA U PRIPRAVCIMA ZELENE KAVE / Sutlović, Davorka (mentor); Split, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu / Medicinski fakultet u Splitu, . 2015

Podaci o odgovornosti

Šandrk, Marina

Sutlović, Davorka

hrvatski

KVANTITATIVNO ODREĐIVANJE SADRŽAJA KOFEINA U PRIPRAVCIMA ZELENE KAVE

Ciljevi istraživanja: Kvantitativno odrediti sadržaj kafeina u pripravcima zelene kave i dobivene rezultate usporediti s onima deklariranim na proizvodima. Odrediti koncentraciju kafeina u uzorcima mokraće u osoba koje su prethodno popile preporučenu dnevnu dozu zelene kave (2 kapsule) i usporediti je s uzorcima mokraće iste osobe izuzetih prije konzumacije navedenih proizvoda te validirati metodu. Ustroj istraživanja: Eksperimentalna studija. Mjesto istraživanja: Kemijsko-toksikološki laboratorij Kliničkog odjela za sudsku medicinu, Kliničkog zavoda za patologiju, sudsku medicinu i citologiju, Kliničkog bolničkog centra u Splitu. Materijali i metode: Standardna otopina kafeina pripremljena je otapanjem tablete Caffetin® u 100 mL kloroforma. Razrjeđivanjem početne smjese s kloroformom pripremljene su sljedeće vrijednosti koncentracija: γ2=50 mg/L, γ3=25 mg/L, γ4=10 mg/L, γ5=5 mg/L. U konačnici, iz svake dobivene otopine prebačen je 1 mL u staklenu kivetu za GC/MS analizu čime je dobivena umjerna krivulja kafeina. Analizirana su tri uzorka kapsula zelene kave. Uzorci su pripremljeni tako što je odvagano 100 mg praha iz svake kapsule, ekstrahirano pomoću kloroforma i analizirano vezanom tehnikom GC/MS. Dobiveni ekstrakti su analizirani metodom koja omogućava istovremeno snimanje ukupnog ionskog kromatograma (TIC) u području od 40 – 600 m/z i snimanje samo odabranih iona (engl. Single ion monitoring, SIM). Optimiran je temperaturni program. Uzorci mokraće za kromatografsku analizu pripremljeni su ekstrakcijom tekuće-tekuće. Za validaciju metode mjerena je linearnost krivulje kafeina u četiri točke između masenih koncentracija 5 i 50 mg/L. Preciznost je procijenjena uzastopnim mjerenjem uzorka koncentracije 25 mg/L deset puta uzastopno. Rezultati: U uzorku a pronađena je veća koncentracija kafeina od deklarirane, dok su koncentracije u uzorku b i c u skladu sa deklaracijom. U svim uzorcima mokraće, prije i poslije ingestije kapsula, potvrđeno je prisustvo kafeina. Najveći porast u koncentraciji kafeina nakon ingestije kapsula zabilježen je u uzorku mokraće 1. Zaključak: Potrebne su dodatne analize ovakvih proizvoda sa tržišta koje će uključivat veći broj uzoraka i odvagu cijele kapsule da se eliminira utjecaj homogenosti praha.

kofein; zelena kava; GCMS analiza

nije evidentirano

engleski

Quantitative determination of the content of coffeine in the green coffee dietary supplements

nije evidentirano

coffeine; green cofee; GCMS analysis

nije evidentirano

Podaci o izdanju

38

26.10.2015.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu; Medicinski fakultet u Splitu

Split

Povezanost rada

Farmacija