Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 788434

ŠIŠIĆ NAD VRELIMA HRVATSKE POVIJESTI (IZMEĐU MANJE POZNATE SVAKODNEVICE I SLOŽENE POVIJESTI VREMENA)


Živaković-Kerže, Zlata
ŠIŠIĆ NAD VRELIMA HRVATSKE POVIJESTI (IZMEĐU MANJE POZNATE SVAKODNEVICE I SLOŽENE POVIJESTI VREMENA) // HUM Časopis Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, X (2015), 13; 7-44 (podatak o recenziji nije dostupan, izvorni znanstveni članak, znanstveni)


Naslov
ŠIŠIĆ NAD VRELIMA HRVATSKE POVIJESTI (IZMEĐU MANJE POZNATE SVAKODNEVICE I SLOŽENE POVIJESTI VREMENA)
(SISIC AND SOURCES OF THE CROATIAN HISTORY (BETWEEN LESS KNOWN EVERYDAY LIFE AND COMPLEX HISTORY OF TIME))

Autori
Živaković-Kerže, Zlata

Izvornik
HUM Časopis Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru (1840-233X) X (2015), 13; 7-44

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, izvorni znanstveni članak, znanstveni

Ključne riječi
Ferdo Šišić; život i djelo; povjesničar; sveučilišni profesor; znanstveno-istraživačka i politička djelatnost; vrela hrvatske povijesti
(Ferdo Sisic; life and work; historians; university professor; scientific-research and political activity; aources of the Croatian history)

Sažetak
Ferdo pl. Šišić (Vinkovci, 9. III. 1869. – Zagreb, 21. I. 1940.) se već kao gimnazijalac, a naročito kao student filozofije, bavio poviješću. Odmah nakon završetka studija 15. rujna 1892. imenovan je namjesnim učiteljem Kr. velike gimnazije u Gospiću odakle je sljedeće godine premješten na zagrebačku Veliku realku. Od 3. listopada 1894. je u Osijek i na gimnaziji je predavao povijest i zemljopis. Godine 1900. je doktorirao, dvije godine potom habilitirao kod dr. Tadije Smičiklasa iz hrvatske povijesti te je imenovan privatnim docentom za hrvatsku povijest od 12. do početka 15. stoljeća na zagrebačkom Mudroslovnom fakultetu. Zbog toga je 1903. iz Osijeka premješten na Kr. klasičnu gimnaziju u Gornjem gradu u Zagrebu. Na fakultetu je 2. listopada 1906. imenovan docentom profesorske stolice (danas Katedre) za hrvatsku povijest i tako ju preuzeo od povjesničara Tadije Smičiklasa. Kroz cijelo vrijeme svoga prosvjetno-pedagoškog rada sve do svoje smrti neumorno je istraživao i pisao, nadopunjavao podatke i povijesne činjenice te ispravljao rezultate pa tako krčio nove putove u traganju za što istinitijom slikom o hrvatskoj prošlosti. Pisao je o člancima, raspravama i knjigama mnogih domaćih i inozemnih pisaca u novinama i časopisima. Osim znanstvenog i prosvjetnog rada bavio se, doduše neuspješno, kratkotrajno i politikom. Iako nije napisao cjelovitu i opsežnu znanstvenu sintezu ostavio je za sobom nekoliko kraćih i dužih pregleda hrvatske povijesti te svojim cjelovitim vrlo opsežnim opusom pripada u red najvećih hrvatskih povjesničara.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PovijestPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
252-2522632-2629 - Društvena i gospodarska povijest Slavonije od 1699.-1868.: putevi modernizacije (Zlata Kerže-Živaković, )

Ustanove
Hrvatski institut za povijest, podružnica Slavonski Brod