Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 788354

Dubrovački notarijat u kasnom srednjem vijeku s posebnim osvrtom na djelovanje Ivana Conversinija


Grbavac, Branka
Dubrovački notarijat u kasnom srednjem vijeku s posebnim osvrtom na djelovanje Ivana Conversinija // Četvrta kroatološka konferencija. Dubrovnik u hrvatskoj povijesti
Dubrovnik, Hrvatska, 2015. (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


Naslov
Dubrovački notarijat u kasnom srednjem vijeku s posebnim osvrtom na djelovanje Ivana Conversinija
(The notariate of Dubrovnik in the late Middle Ages with special attention to acting of notary John Conversini)

Autori
Grbavac, Branka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Skup
Četvrta kroatološka konferencija. Dubrovnik u hrvatskoj povijesti

Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 16-18.11.2015

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Srednji vijek; Dubrovnik; notarijat; Ivan Conversini; pravna povijest; kulturna povijest
(The Middle Ages; Dubrovnik; notariate; John Conversini; legal history; cultural history)

Sažetak
Tijekom srednjeg vijeka institucija notarijata odigrala je značajnu ulogu u oblikovanju društvenih odnosa i svakodnevnog života u Dubrovniku. Začetci notarske profesije u dubrovačkoj komuni javljaju se tijekom 11. st. od kada potječe i prvi spomen riječi notarius, a razdoblje druge polovine 12. pa do prve polovine 13. stoljeća može se okarakterizirati kao doba etabliranja javnog notarijata kako na čitavoj istočnojadranskoj obali tako i u dubrovačkoj komuni. Od tada je bilježenje privatno-pravnih dokumenata za klijentelu raznih staleža postalo vrlo prošireno što je rezultiralo potpunom profesionalizacijom službe koja se dogodila u 14. stoljeću. Naime, osobe koje su bile u službi u to doba pripadale su krugu profesionalnih notara stranaca. Ovom ćemo prilikom prikazati tko su bile te osobe, iz kojih područja su dolazili obavljati službu, koliko dugo su se zadržali u dubrovačkoj komuni, po čijoj ovlasti su obavljali službu. Poznato je da su se notari prilikom sastavljanja isprava koristili formularima koji su nastali u 13. stoljeću na sveučilišnim centrima u Bologni i Padovi. Stoga će se također na temelju sačuvanih izdanih isprava pojedinih notara pokušati prikazati u kojoj mjeri su dubrovački notari pratili samu notarsku teoriju te postoje li specifičnosti dubrovačkog notarijata u korištenju određenih notarskih formula koje su se uvrštavale u određene tipove isprava. Posebna pažnja bit će posvećena notarskom djelovanju Ivana Conversinija.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Pravo, PovijestPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
HRZZ-IP-2014-09-6547 - Izvori, pomagala i studije za hrvatsku povijest od srednjeg vijeka do kraja dugog 19. stoljeća (Damir Karbić, )

Ustanove
Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti

Autor s matičnim brojem:
Branka Grbavac, (267056)