Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 787989

SINTEZA LIPOFILNIH O-MANOZIDA I NJIHOVO KOMPLEKSIRANJE S β-CIKLODEKSTRINOM


Leko, Katarina
SINTEZA LIPOFILNIH O-MANOZIDA I NJIHOVO KOMPLEKSIRANJE S β-CIKLODEKSTRINOM 2015., diplomski rad, diplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb


Naslov
SINTEZA LIPOFILNIH O-MANOZIDA I NJIHOVO KOMPLEKSIRANJE S β-CIKLODEKSTRINOM
(SYNTHESIS OF LIPOPHILIC MANNOSIDES AND THEIR COMPLEXATION WITH β-CYCLODEXTRIN)

Autori
Leko, Katarina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
13.11

Godina
2015

Stranica
78

Mentor
Ribić, Rosana ; Požar, Josip

Ključne riječi
Adamantan ; cikloheksan ; benzen ; ciklodekstrin ; kompleks ; termodinamika ; solvatacija
(Adamantane ; cyclohexane ; benzene ; cyclodextrin ; complexation thermodynamics ; solvation)

Sažetak
U okviru rada sintetizirana su tri lipofilna O-manozida (adamant-1-ilni, cikloheksilni i benzilni 2-(α-D- manopiranoziloksi)acetat). O-Manozidi pripravljeni su reakcijom acetilirane manopiranoze i estera bromoctene kiseline. Zaštitne skupine s manoze uklonjene su Zemplenovom deacetilacijom. Reakcije pripravljenih spojeva s β-ciklodekstrinom istražene su u vodi, formamidu i etilen- glikolu titracijskom mikrokalorimetrijom i spektroskopijom NMR. Kompleksiranje svih spojeva u vodi ispitano je u širem temperaturnom intervalu (5 ≤ θ / °C ≤ 65). Stvaranje inkluzijskih kompleksa u vodi zamijećeno je u slučaju sva tri derivata manoze, a kompleksiranje cikloheksanskog derivata u formamidu i etilen-glikolu moglo se zamijetiti samo pri 5 °C. Inkluzijski kompleksi s adamantanskim derivatom stabilniji su od onih s cikloheksilnim derivatom, dok je stabilnosti kompleksnih vrsta s benzilnim derivatom u vodi vrlo niska. Konstante stabilnosti kompleksa adamantanskog i cikloheksanskog derivata u vodi veće su od onih u formamidu i etilen-glikolu, pri čemu su sve istražene reakcije entalpijski kontrolirane. Vrijednosti ΔrH i ΔrS za kompleksiranje adamantanskog i cikloheksanskog derivata s β- ciklodekstrinom u vodi smanjuju se s porastom temperature. Razlike u afinitetu ciklodekstrina za cikličke alkilne podjedinice u istraženim otapalima posljedica su znatno nižih vrijednosti ΔrS u etilen-glikolu i formamidu u odnosu na vodu. Kompleksiranje lipofilnih derivata s ciklodekstrinom u istraživanim otapalima većim je dijelom uzrokovano solvofobnom solvatacijom gosta i hidrofobne unutrašnjosti ciklodekstrina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
119-1191342-2960 - Elektroliti i koordinacijske reakcije u otopini (Vladislav Tomišić, )
119-1191344-3121 - Sinteze i enzimske transformacije biološki aktivnih spojeva (Srđanka Tomić-Pisarović, )

Ustanove
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Katarina Leko, (358103)