Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 787879

Kvaliteta života i obiteljsko funkcioniranje: usporedba procjena u ranoj, srednjoj i kasnoj odrasloj dobi


Brajša-Žganec, Andreja
Kvaliteta života i obiteljsko funkcioniranje: usporedba procjena u ranoj, srednjoj i kasnoj odrasloj dobi // Psihologija starenja - pogled u budućnost 23. godišnja konferencija hrvatskih psihologa / Despot Lučanin, Jasminka, Černja, Iva, Lopižić, Josip, Rudolfi, Nelija (ur.).
Šibenik: Hrvatsko psihološko društvo i Naklada Slap, 2015. str. 46-46 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Kvaliteta života i obiteljsko funkcioniranje: usporedba procjena u ranoj, srednjoj i kasnoj odrasloj dobi
(Quality of life and family functioning: comparison of estimates in the early, middle and late adulthood)

Autori
Brajša-Žganec, Andreja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Psihologija starenja - pogled u budućnost 23. godišnja konferencija hrvatskih psihologa / Despot Lučanin, Jasminka, Černja, Iva, Lopižić, Josip, Rudolfi, Nelija - Šibenik : Hrvatsko psihološko društvo i Naklada Slap, 2015, 46-46

ISBN
978-953-55079-3-2

Skup
Psihologija starenja - pogled u budućnost 23. godišnja konferencija hrvatskih psihologa

Mjesto i datum
Šibenik, Hrvatska, 4.-7. 11. 2015

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Kvaliteta života; životno zadovoljstvo; sreća; obiteljski odnosi; stari ljudi
(Quality of life; life satisfaction; happiness; family relationships; old people)

Sažetak
Obitelj ima važnu ulogu u održavanju i jačanju subjektivne dobrobiti starih ljudi, a funkcioniranje obitelji i kvaliteta odnosa sa osobama iz neposredne okoline doprinose kvaliteti života osoba u kasnoj odrasloj dobi. Kroz životni vijek pojedinca obiteljski odnosi imaju važnu, ali različitu ulogu u kvaliteti života. Cilj ovog rada je ispitati povezanost kvalitete života, životnog zadovoljstva, sreće kao i pojedinih domenama životnog zadovoljstva s obiteljskim funkcioniranjem, kao i s brojem članova obitelji i brojem djece osoba u ranoj, srednjoj i kasnoj odrasloj dobi. U istraživanju je sudjelovalo ukupno 1000 ispitanika (52% žena) od toga 379 u dobi od 18 do 40 godina, 353 u dobi od 40 do 60 godina te 268 starijih od 60 godina. Podaci su prikupljani u sklopu projekta Pilarov barometar, stavovi i mišljenja građana hrvatskog društva o društvenim odnosima i procesima. Za potrebe ovog rada korištene su opće procjene zadovoljstva životom i srećom, te različitim domenama života na skali od 0 do 10, skala zadovoljstva s obitelji koja se sastoji od 5 čestica koje se odnose na 5 domena obiteljskog funkcioniranja kao i opći sociodemografski podaci. Procjena zadovoljstva obitelji značajno je povezana sa životnim zadovoljstvom i srećom kao i pojedinim domenama životnog zadovoljstva u mlađoj i srednjoj odrasloj dobi dok procjena zadovoljstva obitelji nije povezna sa srećom i tek je granično značajno povezana sa životnim zadovoljstvom u starijoj dobi. Procjena zadovoljstva obitelji u kasnoj odrasloj dobi povezana je sa brojem članova obitelji s kojima pojedinci žive i ukupnim brojem djece dok u ranoj i srednjoj odrasloj dobi ta povezanost izostaje. Broj članova obitelji sa kojima žive osobe u kasnoj odrasloj dobi postaju važni u interakciji sa procjenom funkcioniranja obitelji za životno zadovoljstvo i sreću starih osoba dok broj članova obitelji nije povezan sa kvalitetom života, srećom i životnim zadovoljstvom u ranoj i srednjoj odrasloj dobi. Rezultati su razmatrani u smjeru objektivnih i subjektivnih čimbenika kvalitete života u kasnoj odrasloj dobi.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Andreja Brajša-Žganec, (185362)