Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 787376

Lovro Perković: Estetika prostora i senziblitet konteksta


Uskoković, Sandra
Lovro Perković: Estetika prostora i senziblitet konteksta, Zagreb: Ex Libris, 2015 (monografija)


Naslov
Lovro Perković: Estetika prostora i senziblitet konteksta
(Lovro Perkovic: Esthetics of space and sensibility of context)

Autori
Uskoković, Sandra

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, monografija, znanstvena

Izdavač
Ex Libris

Grad
Zagreb

Godina
2015

Stranica
431

ISBN
978-953-284-100-8

Ključne riječi
moderna arhitektura; funkcionalizam; mediteranska tradicija gradnje; tipska stambena izgradnja; urbanizam; avangarda; ekonomična i racionalna gradnja; suvremena tehnologija; kontekstualizam.
(modernism; functionalism; traditional Mediteraneean architecture; collective type buildings; urbanism; avangarde; economical and rational building; technology; contextualism.)

Sažetak
Tema knjige život je i djelo arhitekta Lovre Perkovića pri čemu je autorica nastojala osvijetliti ulogu i značenje arhitekta Lovre Perkovića u povijesti hrvatske moderne arhitekture i urbanizma, s ciljem uspostavljanja vrijednosnog suda o bogatom arhitektonskom opusu koji je ostvario u razdoblju od 1930-ih do kraja 1970-ih godina, a koji je dosad bio neistražen i marginaliziran. U prvom poglavlju opisuje se i analizira arhitektovo studentsko razdoblje u Pragu, potom povratak i boravak u rodnom Splitu prije Drugog svjetskog rata, odlazak u Dubrovnik tijekom ratnih godina, te povratak u Split nakon završetka rata, gdje će boraviti do kraja života. Drugo poglavlje započinje predstavljanjem i obrazlaganjem teoretskih radova i promišljanja arhitekta Lovre Perkovića na temu suvremene arhitekture u poslijeratnom razdoblju. Potom analiziram aktualna međuratna arhitektonska i društvena zbivanja u Hrvatskoj i Čehoslovačkoj Republici u razdoblju Perkovićeva aktivnog arhitektonskog djelovanja ; regionalne specifičnosti dalmatinske arhitekture ; uz završni osvrt na poslijeratnu hrvatsku arhitekturu kao teoretski okvir za bolju i jasniju kontekstualizaciju i definiranje Perkovićevih poslijeratnih arhitektonskih ostvarenja. Treće poglavlje obuhvaća cjeloviti Perkovićev arhitektonski opus unutar gotovo pola stoljeća aktivnog djelovanja kao i povijesno- društvene okolnosti vezane uz njihov nastanak. U četvrtom, zaključnom poglavlju, Perkovićevo arhitektonsko-urbanističko stvaralaštvo je kritički obrađeno i analizirano u odnosu i usporedbi s hrvatskim i svjetskim arhitektonskim kretanjima i ostvarenjima, otkrivajući pritom izvornost i jedinstvenost autorovih ideja i inovacija, kao odlučujućeg doprinosa hrvatskoj arhitekturi druge polovice 20. stoljeća, čime je ujedno proširio problematsko polje navedenog razdoblja. Perkovićev osebujni opus svjedoči o svestranosti stvaralaštva i promišljanja moderne i suvremene arhitekture, u kojem mu je uspjelo pomiriti tradiciju i avangardu, umjetnost i tehnologiju, ekonomičnu racionalizaciju i estetiku, te individualnost i kolektivni osjećaj za društvo, kao bitne čimbenike u ostvarenju modernog društva i života. Lovro Perković je doista bio suvremen arhitekt koji je uvažavao značenje konteksta u arhitekturi i promišljao prostor kao svojevrsni estetski fenomen, te je kroz čitavo stvaralaštvo tražio kompromis između pitanja ekonomičnosti i estetike u arhitekturi, sagledavajući pri tome estetiku kao jedan, ali ne i jedini, isključivi aspekt arhitekture.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Povijest umjetnostiPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
281142

Ustanove
Sveučilište u Dubrovniku

Profili:

Avatar Url Sandra Uskoković (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Uskoković, Sandra
Lovro Perković: Estetika prostora i senziblitet konteksta, Zagreb: Ex Libris, 2015 (monografija)
Uskoković, S. (2015) Lovro Perković: Estetika prostora i senziblitet konteksta. Zagreb, Ex Libris.
@book{book, author = {Uskokovi\'{c}, S.}, year = {2015}, pages = {431}, keywords = {modernism, functionalism, traditional Mediteraneean architecture, collective type buildings, urbanism, avangarde, economical and rational building, technology, contextualism.}, isbn = {978-953-284-100-8}, title = {Lovro Perkovic: Esthetics of space and sensibility of context}, keyword = {modernism, functionalism, traditional Mediteraneean architecture, collective type buildings, urbanism, avangarde, economical and rational building, technology, contextualism.}, publisher = {Ex Libris}, publisherplace = {Zagreb} }