Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 787202

Siromaštvo i dobrobit djece predškolske dobi u Republici Hrvatskoj. Zagreb: UNICEF.


Šućur, Zoran; Kletečki Radović, Marijana; Družić Ljubotina, Olja; Babić, Zdenko
Siromaštvo i dobrobit djece predškolske dobi u Republici Hrvatskoj. Zagreb: UNICEF., Zagreb: Unicef - ured za Hrvatsku, 2015 (monografija)


CROSBI ID: 787202 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Siromaštvo i dobrobit djece predškolske dobi u Republici Hrvatskoj. Zagreb: UNICEF.
(Poverty and well-being of preschool children in Croatia.)

Autori
Šućur, Zoran ; Kletečki Radović, Marijana ; Družić Ljubotina, Olja ; Babić, Zdenko

Ostali urednici
Đurđica Ivković

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, monografija, znanstvena

Izdavač
Unicef - ured za Hrvatsku

Grad
Zagreb

Godina
2015

Stranica
187

ISBN
978-953-7702-32-8

Ključne riječi
dječje siromaštvo; dječja dobrobit; mjere za ublažavanje siromaštva
(preschool children poverty; children's well-being; measures to alleviate poverty)

Sažetak
Radi se o studiji koja se cjelovito bavi temom siromaštva djece predškolske dobi. Prvi je cilj bio utvrditi raširenost siromaštva među populacijom djece predškolske dobi u Hrvatskoj te procijeniti utjecaj gospodarske krize na njihov materijalni položaj. Drugi cilj studije bio je analizirati ključne pokazatelje siromaštva i životne uvjete predškolske djece koja su u dohodovno najnepovoljnijoj situaciji, odnosno koja su iz obitelji koje primaju socijalnu pomoć. U okviru studije također su razmotreni strateški dokumenti i dosadašnje politike prema djeci predškolske dobi u Republici Hrvatskoj te su temeljem istraživačkih nalaza predložene određene mjere poboljšanja dobrobiti djece predškolske dobi. Treba konstatirati da gornja studija predstavlja prvi pokušaj cjelovite analize siromaštva i dobrobiti predškolske djece u Hrvatskoj. Kao takva, donosi obilje novih i vrijednih spoznaja o siromašnoj djeci predškolske dobi i životnim okolnostima u kojima odrastaju, ali i o učinkovitosti društvenog odgovora na potrebe ove ranjive skupine. Znanstvene spoznaje sadržane u studiji šalju vrlo jasnu poruku da je ulaganje u djecu iz najranjivijih skupina ulaganje u ostvarivanje temeljenih načela Konvencije o pravima djeteta i u održivi razvoj društva odnosno lokalnih zajednica. Posebnu vrijednost predstavlja činjenica da je istraživanje zahvatilo različite razine pristupa analizi problema dječjeg siromaštva te različite izvore/vrste podataka, što je omogućilo da se dobiju iznimno vrijedni podaci koji ukazuju na nužnost mobiliziranja i suradnje različitih dionika za poboljšanje položaja posebno ranjivih podskupina siromašne djece. Studija predstavlja empirijski utemeljen okvir za daljnje unapređenje indikatora dobrobiti djece predškolske dobi, kao i mehanizama njihovog praćenja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Socijalne djelatnostiPOVEZANOST RADA


Ustanove:
Pravni fakultet, Zagreb

Citiraj ovu publikaciju

Šućur, Zoran; Kletečki Radović, Marijana; Družić Ljubotina, Olja; Babić, Zdenko
Siromaštvo i dobrobit djece predškolske dobi u Republici Hrvatskoj. Zagreb: UNICEF., Zagreb: Unicef - ured za Hrvatsku, 2015 (monografija)
Šućur, Z., Kletečki Radović, M., Družić Ljubotina, O. & Babić, Z. (2015) Siromaštvo i dobrobit djece predškolske dobi u Republici Hrvatskoj. Zagreb: UNICEF.. Zagreb, Unicef - ured za Hrvatsku.
@book{book, year = {2015}, pages = {187}, keywords = {dje\v{c}je siroma\v{s}tvo, dje\v{c}ja dobrobit, mjere za ubla\v{z}avanje siroma\v{s}tva}, isbn = {978-953-7702-32-8}, title = {Siroma\v{s}tvo i dobrobit djece pred\v{s}kolske dobi u Republici Hrvatskoj. Zagreb: UNICEF.}, keyword = {dje\v{c}je siroma\v{s}tvo, dje\v{c}ja dobrobit, mjere za ubla\v{z}avanje siroma\v{s}tva}, publisher = {Unicef - ured za Hrvatsku}, publisherplace = {Zagreb} }
@book{book, year = {2015}, pages = {187}, keywords = {preschool children poverty, children's well-being, measures to alleviate poverty}, isbn = {978-953-7702-32-8}, title = {Poverty and well-being of preschool children in Croatia.}, keyword = {preschool children poverty, children's well-being, measures to alleviate poverty}, publisher = {Unicef - ured za Hrvatsku}, publisherplace = {Zagreb} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font