Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 787198

Određivanje sastava ugljikohidratne frakcije sekundarnih biljnih sirovina


Miletić, Marina
Određivanje sastava ugljikohidratne frakcije sekundarnih biljnih sirovina 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
Određivanje sastava ugljikohidratne frakcije sekundarnih biljnih sirovina
(Determination of the composition of carbohydrate fraction in secondary plant raw materials)

Autori
Miletić, Marina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
29.09

Godina
2015

Stranica
57

Mentor
Komes, Draženka

Ključne riječi
HPLC; Monomerni sastav; Prehrambena vlakna; Sekundarne biljne sirovine; Ugljikohidrati
(HPLC; Monomer composition; Dietary fiber; Secondary plant by-products; Carbohydrates)

Sažetak
U kontekstu rastućeg trenda iskorištavanja otpadne biljne biomase, u novije vrijeme se, posebice u industriji funkcionalne hrane, ističe potencijal složenih ugljikohidrata iz sekundarnih biljnih sirovina za proizvodnju funkcionalnih ugljikohidratnih frakcija, kao što su oligosaharidi s prebiotičkim svojstvima. Stoga je cilj ovoga rada bio odrediti sastav ugljikohidratne frakcije šest sekundarnih biljnih sirovina - pulpe šećerne repe, ljuske oraha, ljuske kakaovog zrna, ljuske crvenog luka, kore krumpira te mahune graška. Razvojem odgovarajuće analitičke metodologije u sekundarnim biljnim sirovinama određen je udjel sirove ugljikohidratne frakcije te udjel i sastav strukturnih polisaharida na temelju provedene karakterizacije sirove ugljikohidratne frakcije. Analiza makrokomponenata pokazala je dominantan udjel ugljikohidratne frakcije u suhoj tvari svih sirovina. Nestrukturni ugljikohidrati (glukoza, fruktoza, saharoza) određeni su u rasponu udjela suhe tvari od 0, 12% (ljuska kakaovog zrna) do 10, 38% (mahuna graška). Strukturni ugljikohidrati činili su većinu ugljikohidratne frakcije te su određeni kao topljiva i netopljiva vlakna. Korekcijom istih za udjel lignina određen je udjel strukturnih polisaharida, koji je iznosio 41, 89 - 66, 17% s.tv., ovisno o sirovini. HPLC analizom hidrolizata strukturnih ugljikohidrata, uz prethodnu PMP derivatizaciju, definiran je profil monosaharida za svaku sirovinu. Predložena metodologija i dobiveni rezultati ovoga rada omogućit će bolje planiranje daljnjih postupaka s ciljem izdvajanja i ponovnog korištenja ugljikohidratnih frakcija iz različitih sekundarnih biljnih sirovina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
9158
SPECH-LRM

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb