Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Određivanje sastava ugljikohidratne frakcije sekundarnih biljnih sirovina (CROSBI ID 399459)

Ocjenski rad | diplomski rad

Miletić, Marina Određivanje sastava ugljikohidratne frakcije sekundarnih biljnih sirovina / Komes, Draženka (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2015

Podaci o odgovornosti

Miletić, Marina

Komes, Draženka

hrvatski

Određivanje sastava ugljikohidratne frakcije sekundarnih biljnih sirovina

U kontekstu rastućeg trenda iskorištavanja otpadne biljne biomase, u novije vrijeme se, posebice u industriji funkcionalne hrane, ističe potencijal složenih ugljikohidrata iz sekundarnih biljnih sirovina za proizvodnju funkcionalnih ugljikohidratnih frakcija, kao što su oligosaharidi s prebiotičkim svojstvima. Stoga je cilj ovoga rada bio odrediti sastav ugljikohidratne frakcije šest sekundarnih biljnih sirovina - pulpe šećerne repe, ljuske oraha, ljuske kakaovog zrna, ljuske crvenog luka, kore krumpira te mahune graška. Razvojem odgovarajuće analitičke metodologije u sekundarnim biljnim sirovinama određen je udjel sirove ugljikohidratne frakcije te udjel i sastav strukturnih polisaharida na temelju provedene karakterizacije sirove ugljikohidratne frakcije. Analiza makrokomponenata pokazala je dominantan udjel ugljikohidratne frakcije u suhoj tvari svih sirovina. Nestrukturni ugljikohidrati (glukoza, fruktoza, saharoza) određeni su u rasponu udjela suhe tvari od 0, 12% (ljuska kakaovog zrna) do 10, 38% (mahuna graška). Strukturni ugljikohidrati činili su većinu ugljikohidratne frakcije te su određeni kao topljiva i netopljiva vlakna. Korekcijom istih za udjel lignina određen je udjel strukturnih polisaharida, koji je iznosio 41, 89 - 66, 17% s.tv., ovisno o sirovini. HPLC analizom hidrolizata strukturnih ugljikohidrata, uz prethodnu PMP derivatizaciju, definiran je profil monosaharida za svaku sirovinu. Predložena metodologija i dobiveni rezultati ovoga rada omogućit će bolje planiranje daljnjih postupaka s ciljem izdvajanja i ponovnog korištenja ugljikohidratnih frakcija iz različitih sekundarnih biljnih sirovina.

HPLC; Monomerni sastav; Prehrambena vlakna; Sekundarne biljne sirovine; Ugljikohidrati

nije evidentirano

engleski

Determination of the composition of carbohydrate fraction in secondary plant raw materials

nije evidentirano

HPLC; Monomer composition; Dietary fiber; Secondary plant by-products; Carbohydrates

nije evidentirano

Podaci o izdanju

57

29.09.2015.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija