Antioksidacijski odgovor enzima u izdanku i korijenu klijanaca pšenice na tretman cinkom (CROSBI ID 399445)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Kreković, Tihana
Štolfa, Ivna
Vuković Rosemary
hrvatski
Antioksidacijski odgovor enzima u izdanku i korijenu klijanaca pšenice na tretman cinkom
Cink je važan mikronutrijent koji ima važnu ulogu u brojnim metaboličkim procesima u biljci, no pri većim koncentracijama je toksičan te može uzrokovati inhibiciju rasta i oksidacijski stres u brojnim biljnim vrstama. S ciljem istraživanja utjecaja cinka na antioksidacijski odgovor u korijenu i izdanku, mladi klijanci dviju sorti ozime pšenice (Divana i Srpanjka) tretirani su s dva različita izvora cinka (cinkov sulfat i cink- EDTA) tijekom sedam dana. Tretman cinkom nije značajno utjecao na klijavost obje sorte pšenice, dok je tretman cink-EDTA značajno povećao omjer mase korijena i izdanka kod sorte Srpanjka. Tretman cinkom uzrokovao je promjene u aktivnosti glutation-reduktaze, glutation- peroksidaze i glutation-S-transferaze koje su bile uvjetovane sortom, vrstom biljnog organa i kemijskim oblikom cinka.
cink; Triticum aestivum L.; izdanak; korijen; glutation-reduktaza; glutation-peroksidaza; glutation-S-transferaza
nije evidentirano
engleski
The response of antioxidant enzymes to zinc treatment in the shoots and roots of wheat seedlings
nije evidentirano
zinc; Triticum aestivum L.; shoot; root; glutathione reductase; glutathione peroxidase; glutathione S-transferase
nije evidentirano
Podaci o izdanju
50
25.09.2015.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Odjel za biologiju
Osijek