Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

NIPP specifikacija za transformacije prema INSPIRE-u (CROSBI ID 777408)

Druge vrste radova | ostalo

Cetl, Vlado ; Tomić, Hrvoje ; Divjak Dragan ; Vranić, Saša ; Jurakić, Goran NIPP specifikacija za transformacije prema INSPIRE-u // Izvješće o projektu. 2014.

Podaci o odgovornosti

Cetl, Vlado ; Tomić, Hrvoje ; Divjak Dragan ; Vranić, Saša ; Jurakić, Goran

hrvatski

NIPP specifikacija za transformacije prema INSPIRE-u

Temeljem ugovora o javnim uslugama broj 247/2014 od strane Državne geodetske uprave (Naručitelja) naručena je od Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (Izvršitelja) usluga izrade NIPP specifikacije za transformacije prema INSPIRE-u. Svrha projekta je izraditi smjernice za transformaciju prostornih podataka u skladu s INSPIRE podatkovnim specifikacijama koje će pomoći subjektima NIPP-a u harmonizaciji i transformaciji podataka u skladu sa zahtjevima INSPIRE Direktive. Zakonom o Nacionalnoj infrastrukturi prostornih podataka (NN 56/2013), Hrvatska je transponirala INSPIRE Direktivu u nacionalno zakonodavstvo i za cilj postavila izgradnju Nacionalne infrastrukture prostornih podataka (NIPP-a) u skladu s odredbama INSPIRE Direktive. Izgradnja NIPP-a podrazumijeva, između ostaloga, harmonizaciju postojećih izvora prostornih podataka sukladno INSPIRE provedbenim pravilima koje se tiču interoperabilnosti (međudjelovanje) prostornih skupova podataka i usluga (http://eur- lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do? uri=OJ:L:2013:331:0001:0267:EN:PDF). INSPIRE Direktiva ne zahtijeva od zemalja članica promjenu modela podataka u kojem se oni pohranjuju i održavaju već samo njihovu harmonizaciju i stavljanje na raspolaganje u skladu s INSPIRE modelima podataka. Za svaku temu iz Priloga I, II i III INSPIRE Direktive, definiran je model podataka. Zakonom o NIPP-u propisano je usklađivanje razvoja NIPP-a s INSPIRE-om. To konkretno podrazumijeva stavljanje na raspolaganje svih tema prostornih podataka iz Priloga I INSPIRE Direktive harmoniziranih sukladno odredbama Direktive do 2017. godine, a iz Priloga II i III do 2020. godine. Projektom će se analizirati postojeći modeli prostornih podataka u Hrvatskoj koji su obuhvaćeni u Prilogu I i II Direktive odnosno u Skupini I i II Zakona o NIPP-u, s posebnim osvrtom na podatke Državne geodetske uprave, te dati smjernice za njihovu harmonizaciju u skladu s INSPIRE modelima podataka. Na temelju konkretnih podataka od strane Naručitelja izraditi će se tablice podudarnosti i provesti transformacija podataka za odabrano područje. Kroz pilot projekt obavit će se i ispitivanje postojećih komercijalnih i slobodnih softvera za transformaciju podataka te dati ocjena njihove pogodnosti za uporabu. Prostorni podaci kao i obuhvat prostornih podataka za izvođenje potrebnih transformacija biti će definirani i usklađeni s Naručiteljem.

NIPP ; INSPIRE ; DGU ; transformacija ; harmonizacija

nije evidentirano

engleski

NSDI specification for transformation according to the INSPIRE

nije evidentirano

NSDI ; INSPIRE ; SGA ; transformation ; harmonization

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Izvješće o projektu

2014.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Geodezija