Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 787050

Družba bačkih siromašnih siromašnih sestara učiteljica od Naše Gospe u prvih deset godina svoje povijesti 1931.-1941.


Armanda, Ivan
Družba bačkih siromašnih siromašnih sestara učiteljica od Naše Gospe u prvih deset godina svoje povijesti 1931.-1941. // Časopis za suvremenu povijest, 47 (2015), 2; 323-345 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


Naslov
Družba bačkih siromašnih siromašnih sestara učiteljica od Naše Gospe u prvih deset godina svoje povijesti 1931.-1941.
(Congregation of Bačka Pauper Sisters Preceptresses of Our Lady in the first ten years of its history 1931 – 1941)

Autori
Armanda, Ivan

Izvornik
Časopis za suvremenu povijest (0590-9597) 47 (2015), 2; 323-345

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Sestre Naše Gospe; Kaločka družba; Bačka družba; prijenos kuće matice; Anuncijata Roza Kopunović
(Sisters of Our Lady; Kalocha Congregation; Backa Congregation; removal of the main residence; Annunciata Rosa Kopunovic)

Sažetak
U članku se na temelju izvorne arhivske građe prikazuje život i djelatnost redovnica kaločke Družbe sestara Naše Gospe u Bačkoj nakon Prvoga svjetskog rata, pri čemu se analiziraju uzroci koji su doveli do odcjepljenja bačkih samostana iz kaločke Družbe i osnivanja Družbe bačkih siromašnih sestara učiteljica od Naše Gospe. Poseban je naglasak stavljen na političku i društvenu situaciju u Bačkoj te na hrvatsko-mađarske odnose, jer su snažno utjecali na unutarnji život sestarskih zajednica i uvelike doprinijeli sukobima i problemima koji su rezultirali uspostavom bačke Družbe 1. siječnja 1931. godine. Potom se analizira razvoj novoutemeljene redovničke zajednice kroz njezinih prvih 10 godina, do 1941., kada je, ponovno zbog političkih prilika i hrvatsko-mađarskih sukoba, došlo do novih problema i pokušaja ukidanja bačke Družbe, tj. njezina pripojenja kaločkoj Družbi. To je rezultiralo premještanjem matične kuće bačke Družbe iz Subotice u Zagreb (gdje je ostala do danas) te ispuštanjem regionalne oznake iz njezina imena, koje od tada glasi Družba siromašnih sestara učiteljica od Naše Gospe (danas Družba sestara Naše Gospe). U svim tim događajima važnu je ulogu odigrala s. Anuncijata Roza Kopunović, prva vrhovna poglavarica Družbe, zbog čega se u članku prate i analiziraju njezini postupci i prinos razvoju bačke Družbe u prvih 10 godina njezine povijesti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PovijestPOVEZANOST RADA


Ustanove
Leksikografski zavod

Autor s matičnim brojem:
Ivan Armanda, (342046)

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Emerging Sources Citation Index (ESCI)
  • Scopus