Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Povijet i baština: Osječki generalni štrajk iz 1905. godine (CROSBI ID 777398)

Druge vrste radova | izložba

Pejić, Luka ; Filipović, Sergej Povijet i baština: Osječki generalni štrajk iz 1905. godine // Povijet i baština: Osječki generalni štrajk iz 1905. godine. 2015.

Podaci o odgovornosti

Pejić, Luka ; Filipović, Sergej

hrvatski

Povijet i baština: Osječki generalni štrajk iz 1905. godine

Generalni štrajk u Osijeku iz 1905. godine, proizašao iz demonstracija stolara tvornice Kaiser i Povischil koji su nastojali izboriti povišicu plaće za deset posto te redukciju radnog vremena na deset sati, buknuo je u vrijeme kada je metoda opće obustave rada postala svojevrsno glavno oružje europskog radništva. Sve u svemu, historiografija osječki štrajk iz 1905. godine bilježi kao prvi generalni štrajk u hrvatskoj povijesti, nakon kojeg je uslijedilo nekoliko sličnih događanja u drugim hrvatskim gradovima. Osim toga, uslijed osječkih zbivanja pala je i prva radnička žrtva, šesnaestogodišnji Srećko Kulundžić, zaposlenik Reisnerove tvornice. Tema osječkog generalnog štrajka iz 1905. godine bila je polazište edukativno-istraživačkog pilot projekta „Povijest i baština“ u suradnji Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Osijeku i Muzeja Slavonije.

generalni štrajk ; radnički pokret

nije evidentirano

engleski

History and Heritage: General Strike in Osijek in 1905

nije evidentirano

general strike ; labour movement

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Povijet i baština: Osječki generalni štrajk iz 1905. godine

2015.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Povijest