Dijetoterapija akutnog i kroničnog pankreatitisa (CROSBI ID 222501)
Prilog u časopisu | pregledni rad (stručni)
Podaci o odgovornosti
Martinis, Irena ; Orešković, Petra ; Tolić, Mandica-Tamara ; Lasić, Mirna ; Oreč, Irena ; Prka, Lidija
hrvatski
Dijetoterapija akutnog i kroničnog pankreatitisa
Pankreatitis je upalno stanje gušterače koje često iz svojeg akutnog oblika može prijeći u kroničnu bolest. Bolesnici s pankreatitisom imaju povećane nutritivne potrebe zbog upale, dok, s druge strane, zbog boli, mučnine i povraćanja pate od energijskog, proteinskog ili nutritivnog deficita. Hipokalcemija i hipomagnezemija mogu se pojaviti već u prvim fazama akutnog pankreatitisa. Bolesnici s dugotrajnim i prekomjernim unosom alkohola mogu, uz proteinsko-energijsku malnutriciju, imati i deficit vitamina i minerala: tiamina, folne kiseline, cinka, vitamina D, K, E, A i B12 te karotena. Osnovni cilj nutritivne njege bolesnika s pankreatitisom jest osigurati adekvatan unos energije. To je osobito važno u bolesnika s akutnim pankreatitisom u kojih se pokazalo da pravilna nutritivna njega može smanjiti komplikacije i skratiti vrijeme boravka u bolnici.
prehrana ; akutni pankreatitis ; kronični pankreatitis ; prehrambene navike ; antioksidansi
nije evidentirano
engleski
Nutrition in Pancreatic Diseases
nije evidentirano
nutrition ; acute pancreatitis ; chronic pancreatitis ; dietary habits ; antioxidants
nije evidentirano