Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 786755

O grafemu i hrvatskoj abecedi


Marković, Ivan
O grafemu i hrvatskoj abecedi // Filologija : časopis Razreda za filološke znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, 65 (2015), 77-112 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


Naslov
O grafemu i hrvatskoj abecedi
(On the grapheme and the Croatian alphabet)

Autori
Marković, Ivan

Izvornik
Filologija : časopis Razreda za filološke znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (0449-363X) 65 (2015); 77-112

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Grafem ; graf ; alograf ; abeceda ; gramatologija ; fonologija ; izlomljene zagrade ; hrvatski jezik
(Grapheme ; graph ; allograph ; alphabet ; grammatology ; angle brackets ; Croatian)

Sažetak
Razlažu se pojmovi koje valja pridružiti gramatološkim terminima grafem, graf i alograf te metoda njihove uspostave. Zagovara se čvrsta veza gramatologije i fonologije, upravo grafemike pojedinog alfabetskog pisma i fonemike jezika koji se njime bilježi, odnosno stajalište da grafema u pojedinom alfabetskom pismovnom sustavu ima onoliko koliko u jeziku koji se njime bilježi ima fonema. Grafem se tumači kao apstraktna jedinica, razred uspostavljen uopćavanjem grafova s istom osnovnom službom, što je u jezikoslovlju na razini odredaba već učinjeno, ali u konkretnim raščlambama nije provedeno ili nije provedeno dosljedno. Pojmovlje i nazivlje potom je primijenjeno na opis hrvatske latinice i njezine abecede. U skladu s lučenjem pojmova predlaže se nova notacija - izlomljenim zagradama bilježe se grafovi, ne grafemi, npr. graf 〈a〉, 〈a〉, 〈A〉, a grafem se bilježi dvostrukim izlomljenim zagradama, npr. grafem 〈〈a〉〉.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FilologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Filozofski fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Ivan Marković, (239845)

Časopis indeksira:


  • Scopus