Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Inventarizacija flore i vegetacije na otoku Olibu u 2015. godini - završno izvješće Hrvatskog botaničkog društva (CROSBI ID 777387)

Druge vrste radova | izvještaj

Kovačić, Sanja ; Jasprica, Nenad ; Stamenković, Vanja Inventarizacija flore i vegetacije na otoku Olibu u 2015. godini - završno izvješće Hrvatskog botaničkog društva // Izvješće istoimenog projekta HBoD-a za Javnu ustanovu. 2015.

Podaci o odgovornosti

Kovačić, Sanja ; Jasprica, Nenad ; Stamenković, Vanja

hrvatski

Inventarizacija flore i vegetacije na otoku Olibu u 2015. godini - završno izvješće Hrvatskog botaničkog društva

Vaskularna flora otoka Oliba, prema prikupljenim podacima diljem otoka, obuhvaća najmanje 553 svojte (vrsta, podvrsta, kultivara) iz 95 porodica. Isključimo li iz popisa flore vrste koje se uzgajaju na kultiviranim površinama, na otoku nisu autohtone ili se samostalno ne održavaju, dolazimo do broja od oko 460 samoniklih („divljih“) vrsta. Najmnogobrojnije porodice na otoku su mahunarke (Fabaceae), glavočike (Asteraceae s.l.: Asteraceae s.s. i Cichoriaceae) i trave (Poaceae). Na otoku smo zabilježili ukupno 34 zakonom strogo zaštićene biljne vrste ; dvije svojte iz kategorije kritično ugroženih vrsta hrvatske flore (CR) ; četiri iz kategorije ugroženih (EN) i devet iz kategorije osjetljivih (VU). Na otoku raste i sedam endemičnih vrsta naše flore. Natura-vrste s popisa svojti važnih za Europsku uniju na otoku nisu zabilježene. S popisa invazivnih vrsta u našoj zemlji na Olibu smo pronašli 17 svojti. Temeljem 98 vegetacijskih snimaka koje smo načinili tijekom ovogodišnjih istraživanja utvrdili smo postojanje više od 30 različitih vegetacijskih zajednica, svrstanih u 24 vegetacijska razreda.

Otok Olib; Natura-područje; flora; vegetacija

Podaci se temelje na istraživanjima tijekom svibnja i kolovoza 2015. i mogu se smatrati preliminarnima. U prikupljanju su pomogli i učenici Područnog odjela "OLIB" Osnovne škole "Zadarski otoci".

engleski

Inventory of the Olib Island (Croatia) Flora and Vegetation in 2015 - final report by Croatian Botanical Society

nije evidentirano

Island of Olib; Natura-site; flora; vegetation

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Izvješće istoimenog projekta HBoD-a za Javnu ustanovu

2015.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Biologija