Učinci genotipa, okoline i razine dušične gnojidbe na indirektne pokazatelje pekarske kakvoće i reološka svojstva (CROSBI ID 629687)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Jukić, Katarina ; Ikić, Ivica ; Maričević, Marko ; Bukan, Miroslav ; Lovrić, Ana ; Šarčević, Hrvoje
hrvatski
Učinci genotipa, okoline i razine dušične gnojidbe na indirektne pokazatelje pekarske kakvoće i reološka svojstva
Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj genotipa, okoline i razine dušične gnojidbe na indirektne pokazatelje kakvoće kao i na reološka svojstva pšenice. U pokus je bilo uključeno ukupno 19 genotipova ozime pšenice (Triticum aestivum L.) koji su tijekom tri vegetacijske godine posijani u osam okolina (osam kombinacija lokacija-godina) kod dvije razine dušika (80 i 180 kgN/ha). Analiza varijance provedena je kombinirano kroz dvije razine gnojidbe kao i posebno za svaku razinu dušika korištenjem GLM procedure u statističkom programu SAS. Rezultati istraživanja pokazali su da su genotip, okolina i razina dušika, kao izvori varijabilnosti, bili visoko značajni za sva proučavana svojstva kakvoće. Kod indirektnih pokazatelja kakvoće, genotip je imao najveći utjecaj na sedimentacijsku vrijednost (44.6%), vlažni gluten (34.2%) i gluten indeks (67.8%), a okolina na padajući broj (37.7%), dok je na sadržaj proteina najveći utjecaj imala razina dušika (32.6%). Kod farinografskih pokazatelja kakvoće, okolina je imala najveći utjecaj na grupu kakvoće (32.1%), dok je kod preostalih farinografskih pokazatelja, kao i kod svih ekstenzografskih pokazatelja kakvoće, najveći udio u ukupnoj varijabilnosti imao genotip.
ozima pšenica ; dušik ; kvaliteta ; reološka svojstva
nije evidentirano
engleski
The effect of genotyp, environment and nitrogen fertilization level on indirect quality parameters and rheological properties
nije evidentirano
winter wheat ; nitrogen ; quality ; rheological properties
nije evidentirano
Podaci o prilogu
15-15.
2015.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Book of abstracts
Jukić, Marko
Osijek:
1848-2554
Podaci o skupu
8th International and 10th Croatian Congress of Cereal Technologists Flour-Bread '15
predavanje
29.10.2015-30.10.2015
Opatija, Hrvatska