Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Učinci genotipa, okoline i razine dušične gnojidbe na indirektne pokazatelje pekarske kakvoće i reološka svojstva (CROSBI ID 629687)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Jukić, Katarina ; Ikić, Ivica ; Maričević, Marko ; Bukan, Miroslav ; Lovrić, Ana ; Šarčević, Hrvoje Učinci genotipa, okoline i razine dušične gnojidbe na indirektne pokazatelje pekarske kakvoće i reološka svojstva // Book of abstracts / Jukić, Marko (ur.). Osijek, 2015. str. 15-15

Podaci o odgovornosti

Jukić, Katarina ; Ikić, Ivica ; Maričević, Marko ; Bukan, Miroslav ; Lovrić, Ana ; Šarčević, Hrvoje

hrvatski

Učinci genotipa, okoline i razine dušične gnojidbe na indirektne pokazatelje pekarske kakvoće i reološka svojstva

Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj genotipa, okoline i razine dušične gnojidbe na indirektne pokazatelje kakvoće kao i na reološka svojstva pšenice. U pokus je bilo uključeno ukupno 19 genotipova ozime pšenice (Triticum aestivum L.) koji su tijekom tri vegetacijske godine posijani u osam okolina (osam kombinacija lokacija-godina) kod dvije razine dušika (80 i 180 kgN/ha). Analiza varijance provedena je kombinirano kroz dvije razine gnojidbe kao i posebno za svaku razinu dušika korištenjem GLM procedure u statističkom programu SAS. Rezultati istraživanja pokazali su da su genotip, okolina i razina dušika, kao izvori varijabilnosti, bili visoko značajni za sva proučavana svojstva kakvoće. Kod indirektnih pokazatelja kakvoće, genotip je imao najveći utjecaj na sedimentacijsku vrijednost (44.6%), vlažni gluten (34.2%) i gluten indeks (67.8%), a okolina na padajući broj (37.7%), dok je na sadržaj proteina najveći utjecaj imala razina dušika (32.6%). Kod farinografskih pokazatelja kakvoće, okolina je imala najveći utjecaj na grupu kakvoće (32.1%), dok je kod preostalih farinografskih pokazatelja, kao i kod svih ekstenzografskih pokazatelja kakvoće, najveći udio u ukupnoj varijabilnosti imao genotip.

ozima pšenica ; dušik ; kvaliteta ; reološka svojstva

nije evidentirano

engleski

The effect of genotyp, environment and nitrogen fertilization level on indirect quality parameters and rheological properties

nije evidentirano

winter wheat ; nitrogen ; quality ; rheological properties

nije evidentirano

Podaci o prilogu

15-15.

2015.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Book of abstracts

Jukić, Marko

Osijek:

1848-2554

Podaci o skupu

8th International and 10th Croatian Congress of Cereal Technologists Flour-Bread '15

predavanje

29.10.2015-30.10.2015

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)