Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 786174

Od istarskog feuda do duždevskog stola: meso i druge namirnice životinjskog podrijetla (kraj 16. i početak 17. stoljeća)


Doblanović, Danijela
Od istarskog feuda do duždevskog stola: meso i druge namirnice životinjskog podrijetla (kraj 16. i početak 17. stoljeća) // Animalia, bestiae, ferrae…: O životinjama u povijesti na jadranskom prostoru / Mogorović Crljenko, Marija i Uljančić Vekić, Elena (ur.).
Poreč: Zavičajni muzej Poreštine, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Državni arhiv u Pazinu, 2015. str. 136-142


Naslov
Od istarskog feuda do duždevskog stola: meso i druge namirnice životinjskog podrijetla (kraj 16. i početak 17. stoljeća)
(From the Istrian Feudal Estate to the Dog's Table: Meat and Other Food of Animal Origin (The End of the Sixteenth Century and the Beginning of the Seventeenth Century))

Autori
Doblanović, Danijela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni

Knjiga
Animalia, bestiae, ferrae…: O životinjama u povijesti na jadranskom prostoru

Urednik/ci
Mogorović Crljenko, Marija i Uljančić Vekić, Elena

Izdavač
Zavičajni muzej Poreštine, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Državni arhiv u Pazinu

Grad
Poreč

Godina
2015

Raspon stranica
136-142

ISBN
978-953-8060-00-9

Ključne riječi
Hrana, meso, divljač, Istra, Venecija, 16. i 17. stoljeće
(Food, meat, venison, Istria, Venice, 16th and 17th century)

Sažetak
Na temelju bogatih obiteljskih fondova obitelji Grimani, ponajviše korespondencije, autorica promatra prisutnost namirnica životinjskog podrijetla na stolu duždevske obitelji Grimani. Analizirala je sličnosti i razlike, dodirne točke između "siromašne" i "bogate" kuhinje i važnost istarskih feudalnih posjeda kao izvora hrane za mletačko plemstvo. Istarski su feudalni posjedi, Savičenta i Vižinada, svakako imali veliku važnost kao izvori, ali i posrednici u nabavljanju mnogih prehrambenih artikala. Namirnice koje su se slale u Veneciju svjedoče o velikoj važnosti ptica (jarebica i dr.) u prehrani viših slojeva, ali i elementima seljačke kuhinje na plemićkome stolu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Povijest



POVEZANOST RADA


Ustanove
Filozofski fakultet, Pula

Autor s matičnim brojem:
Danijela Doblanović, (323962)