Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 785818

Desorpcija olova iz zasićenog Fe(III)- modificiranog zeolita u ultračistoj vodi različitih početnih pH vrijednosti


Gavrić, Kristina
Desorpcija olova iz zasićenog Fe(III)- modificiranog zeolita u ultračistoj vodi različitih početnih pH vrijednosti 2015., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, Split


Naslov
Desorpcija olova iz zasićenog Fe(III)- modificiranog zeolita u ultračistoj vodi različitih početnih pH vrijednosti
(Desorption of lead from saturated Fe(III)- modified zeolite in ultrapure water with different initial pH values)

Autori
Gavrić, Kristina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu

Mjesto
Split

Datum
25.09

Godina
2015

Stranica
39

Mentor
Trgo, Marina

Neposredni voditelj
Ugrina, Marin

Ključne riječi
Desorpcija; Fe(III)-modificirani zeolit; olovo
(Desorption; Fe(III)-modified zeolite; lead)

Sažetak
U ovom radu je provedeno zasićivanje Fe(III)- modificiranog zeolita s otopinom olova i desorpcija olova iz zasićenog Fe(III)- modificiranog zeolita. Uzorak prirodnog zeolita porijeklom iz nalazišta Zlatokop, Srbija, usitnjen je na veličinu čestica 0, 6-0, 8 mm. Ovako pripremljen uzorak preveden je u Fe(III)-modificirani oblik primjenom otopina Fe(NO3)3 × 9 H2O i NaOH. Fe(III)-modificirani zeolit je zasićen s vodenom otopinom olova početne koncentracije 10, 619 mmol/L šaržnim postupkom. Tijek procesa zasićivanja je praćen vremenski. Desorpcija olova iz zasićenog Fe(III)-modificiranog zeolita provedena je u otopinama ultračiste vode različitih početnih pH vrijednosti u rasponu pH od 3, 00 do 9, 04 šaržnim postupkom. Rezultati su pokazali da količina vezanog olova po gramu FeZ iznosi 0, 626 mmol Pb/g te da se postiže udio vezanja od 58, 9% (α=0, 589). Ispitivanja desorpcije zasićenog Fe(III)- modificiranog zeolita u otopinama ultračiste vode početnih pH vrijednosti u rasponu od 4, 04 do 9, 04 ukazuju da ne dolazi do desorpcije olova, dok se pri pHo=3, 00 olovo desorbira u iznosu manjem od 5%. Rezultati ukazuju da se olovom zasićeni Fe(III)-modificirani zeolit može ekološki prihvatljivo zbrinuti bez opasnosti od onečišćenja biosfere.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvoPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
HRZZ-IP-2013-11-4981 - Prirodni zeoliti kao reaktivne barijere za obradu procjednih otpadnih voda odlagališta otpada (Marina Trgo, )

Ustanove
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split