Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 785816

Desorpcija bakra iz zasićenog Fe(III)- modificiranog zeolita u ultračistoj vodi različitih početnih pH vrijednosti


Grubišić Čabo, Helena Josipa
Desorpcija bakra iz zasićenog Fe(III)- modificiranog zeolita u ultračistoj vodi različitih početnih pH vrijednosti 2015., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, Split


Naslov
Desorpcija bakra iz zasićenog Fe(III)- modificiranog zeolita u ultračistoj vodi različitih početnih pH vrijednosti
(Desorption of copper from saturated Fe(III)- modified zeolite in ultrapure water with different initial pH values)

Autori
Grubišić Čabo, Helena Josipa

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu

Mjesto
Split

Datum
25.09

Godina
2015

Stranica
41

Mentor
Trgo, Marina

Neposredni voditelj
Ugrina, Marin

Ključne riječi
Desorpcija; Fe(III)-modificirani zeolit; bakar
(Desorption; Fe(III)-modified zeolite; copper)

Sažetak
U ovom radu je provedeno zasićivanje Fe(III)- modificiranog zeolita s otopinom bakra i desorpcija bakra iz zasićenog Fe(III)- modificiranog zeolita. Uzorak prirodnog zeolita porijeklom iz nalazišta Zlatokop, Srbija, usitnjen je na veličinu čestica 0, 6-0, 8 mm. Ovako pripremljen uzorak preveden je u Fe(III)-modificirani oblik primjenom otopina Fe(NO3)3 × 9 H2O i NaOH. Fe(III)-modificirani zeolit je zasićen s vodenom otopinom bakra početne koncentracije od 10, 061 mmol/L šaržnim postupkom. Tijek procesa zasićivanja praćen je vremenski. Desorpcija bakra iz zasićenog Fe(III)-modificiranog zeolita provedena je u otopinama ultračiste vode različitih pHo vrijednosti u rasponu pH od 3, 00 do 9, 04 šaržnim postupkom. Rezultati su pokazali da količina vezanog bakra po gramu FeZ iznosi 0, 278 mmol Cu/g te da se postiže udio vezanja od 27, 8% (α=0, 278). Ispitivanja desorpcije zasićenog Fe(III)- modificiranog zeolita u otopinama ultračiste vode početnih pH vrijednosti u rasponu od 4, 04 do 9, 04 ukazuju da ne dolazi do desorpcije bakra, dok se pri pHo=3, 00 bakar desorbira u iznosu od 19, 21%. Rezultati ukazuju da se bakrom zasićeni Fe(III)-modificirani zeolit može ekološki prihvatljivo zbrinuti bez opasnosti od onečišćenja biosfere u uvjetima pH>4.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvoPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
HRZZ-IP-2013-11-4981 - Prirodni zeoliti kao reaktivne barijere za obradu procjednih otpadnih voda odlagališta otpada (Marina Trgo, )

Ustanove
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split