Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 785753

Koncentracija elemenata u tragovima u kosi osoba sa shizofrenijom


Todorić Laidlaw, Ivana; Mimica, Ninoslav; Momčilović, Berislav
Koncentracija elemenata u tragovima u kosi osoba sa shizofrenijom // CD Abstracts - 2nd International Conference on Creative Psychopharmacotherapy i VII hrvatski Kongres o psihofarmakoterapiji / Jakovljević, Miro (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo za psihofarmakoterapiju i biologijsku psihijatriju Hrvatskog liječničkog zbora i Akademija medicinskih znanosti Hrvatske, 2015. str. 33-33 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Koncentracija elemenata u tragovima u kosi osoba sa shizofrenijom
(Concentration of trace elements in hair of persons with schizophrenia)

Autori
Todorić Laidlaw, Ivana ; Mimica, Ninoslav ; Momčilović, Berislav

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
CD Abstracts - 2nd International Conference on Creative Psychopharmacotherapy i VII hrvatski Kongres o psihofarmakoterapiji / Jakovljević, Miro - Zagreb : Hrvatsko društvo za psihofarmakoterapiju i biologijsku psihijatriju Hrvatskog liječničkog zbora i Akademija medicinskih znanosti Hrvatske, 2015, 33-33

Skup
2nd International Conference on Creative Psychopharmacotherapy i VII hrvatski Kongres o psihofarmakoterapiji

Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 23-26.09.2015

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Shizofrenija; elementi u tragovima; koncentracija; kosa
(Schizophrenia; trace elements; concentration; hair)

Sažetak
Razlike u koncentracijama bioelemenata mogu igrati ulogu u patogenezi shizofrenije. Nutritivna deprivacija u ranoj fazi života povećava rizik za razvoj shizofrenije, a oksidativni stres i poremećaji mišljenja koji su zajednički osobama sa shizofrenijom mogu biti posljedica promjena u razini određenih metala. Veći broj istraživanja potvrdio je hipotezu o razlikama u koncentracijama bioelemenata između osoba sa shizofrenijom i zdravih osoba, ali ona su rađena nedovoljno osjetljivim analitičkim postupcima, bez podataka o većem broju bioelemenata u istom uzorku biološke matrice. Možda je dijelom i u tome uzrok njihovim često kontradiktornim rezultatima, a dijelom može biti uzrokovano nedovoljno osjetljivim analitičkim postupcima, nedostatkom podataka o većem broju bioelemenata u istom uzorku biološke matricete nepostojanjem kontrole mogućeg zbunjujućeg (eng. confounding) djelovanja nutritivnog i socioekonomskog statusa koji je kod osoba oboljelih od shizofrenije niži nego u populaciji bez psihijatriji bolesti. U ovom presječnom istraživanju uspoređujemo koncentracije 43 bioelementa istodobno u svakome uzorku kose pomoću Inductively coupled plasma mass spectrometry (ICP-MS) s novom, izvornom metodom analize, između 40 osoba sa shizofrenijom i kontrolne skupine od 40 osoba bez psihijatrijske dijagnoze, izjednačenih s pokusnom skupinom prema dobi, spolu i mjestu prebivališta. Eventualno utvrđene razlike u koncentracijama i glavnim komponentama koncentracija bioelemenata pomogle bi daljnjem razumijevanju patogeneze shizofrenije. Osjetljiviji analitički postupci, te podaci o većem broju bioelemenata u istome uzorku biološke matrice mogu doprinjeti razumijevanju kontradikcija u rezultatima dosadašnjih istraživanja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanostiPOVEZANOST RADA


Ustanove
Klinika za psihijatriju Vrapče