Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 785293

Prisutnost pčelinjih zajednica u šumama Republike Hrvatske.


Tucak, Zvonimir; Beuk, Darko; Tušek, Tatjana; Periškić, Marin, Lolić, Marica; Nervo Vedran
Prisutnost pčelinjih zajednica u šumama Republike Hrvatske. // Zbornik radova. Veterinarski dani 2015. Znanstveno – stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem u Opatiji, Republika Hrvatska, 20. – 23. listopada 2015. / Harapin, Ivica (ur.).
Zagreb: Hrvatska veterinarska komora i Veterinarski fakultet u Zagrebu, 2015. str. 113-119 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), ostalo)


Naslov
Prisutnost pčelinjih zajednica u šumama Republike Hrvatske.
(The presence of bee colonies in the forests of the Republic of Croatia)

Autori
Tucak, Zvonimir ; Beuk, Darko ; Tušek, Tatjana ; Periškić, Marin, Lolić, Marica ; Nervo Vedran

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), ostalo

Izvornik
Zbornik radova. Veterinarski dani 2015. Znanstveno – stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem u Opatiji, Republika Hrvatska, 20. – 23. listopada 2015. / Harapin, Ivica - Zagreb : Hrvatska veterinarska komora i Veterinarski fakultet u Zagrebu, 2015, 113-119

Skup
Znanstveno – stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem u Opatiji, Veterinarski dani 2015.

Mjesto i datum
Opatija, Republika Hrvatska, 20-23.10.2015

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Ekološki milieu šuma ; staništa pčela medarica ; medonosno bilje ; Varroa destructor.
(Envionmental milieu forest ; habitat of honey bee ; honey plants ; Varroa destructor)

Sažetak
Povijesno – ekološki milieu šuma predstavlja oazu staništa pčela medarica (Apis mellifica L.). Pojedina šumska stabla, grmlje i prizemno rašće te ostalo raslinje, predstavljaju medonosnu i ljekovitu floru koju koriste ljudi kroz prehrambene ili ljekovite proizvode (med, pelud, matičnu mliječ, divlje voće…), kao i brojni animalni svijet, a ovise o prisutnosti pčela. Danas u šumama nailazimo na rijetka staništa pčela medarica. Razlozi nestanka pčela u hrvatskim šumama su negativan utjecaj abiotskih i biotskih čimbenika na šume u Hrvatskoj. Od abiotskih na prvom mjestu su globalne klimatske promjene, onečišćenje okoliša, poremećen vodni režim te ambijentalne promjene. Od biotskih čimbenika najznačajniji su biljne bolesti, štetna entomofauna, glodavci i divljač. Negativan utjecaj ovih čimbenika ugrožava stabilnost šumskih ekosustava. Kada je nužno, u šumama se provodi preventivno i represivno suzbijanje štetnika pesticidima, izrazito štetnim za pčele i medonosno bilje. Ispušni plinovi šumske mehanizacije i piljevina, kao posljedica sječe drveća, mijenjaju mikrobiološki sastav šumske flore. Bijegu pčela iz šuma doprinosi i pojava pčelinje grinje, Varroae destructor od polovice 20. st. i pretpostavlja se da su je proširile pčele iz košnica intenzivnog uzgoja (DB, AŽ i LR). Potrebno je potaknuti vraćanje pčela medarica u šume (uređenjem duplji drveća, košnicama pletarama), preporukom o uvođenju petogodišnje zabrane pčelarenja košnicama intenzivnog uzgoja radi onemogućivanja prijenosa bolesti. Tako bi pčele u šumama kroz nekoliko generacija razvile sojeve otporne na bolesti. Održivost i povećanje medonosne flore uvjetovat će ostanak pčela u šumama i povećati energetsku vrijednost ekološkog mileua šume.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicinaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Visoko gospodarsko učilište, Križevci