Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Povijesni razvoj koncepcija obrazovanja odgojitelja predškolske djece u Hrvatskoj do 2005. godine (CROSBI ID 399271)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Mendeš, Branimir Povijesni razvoj koncepcija obrazovanja odgojitelja predškolske djece u Hrvatskoj do 2005. godine / Posavec, Koraljka (mentor); Split, Filozofski fakultet u Zagrebu, . 2015

Podaci o odgovornosti

Mendeš, Branimir

Posavec, Koraljka

hrvatski

Povijesni razvoj koncepcija obrazovanja odgojitelja predškolske djece u Hrvatskoj do 2005. godine

Obrazovanje i profesionalni razvoj odgojitelja sastavni su dio različitih koncepcija predškolskog odgoja. Zahtjev za institucijskim odgojem djece predškolske dobi javlja se u 19. stoljeću kao posljedica transformacijskih promjena koje su zahvatile obiteljske odnose. Nagli razvoj prvih predškolskih ustanova ukazao je na potrebu profesionalnog obrazovanja stručnog osoblja - zabavišnih učiteljica. Naime, godine 1880/81. pri Učiteljskoj školi ss. milosrdnica u Zagrebu otvoren je tečaj za zabavišne učiteljice. Tijekom idućih desetljeća sustav obrazovanja odgojitelja mijenjao se i usavršavao u skladu s društvenim promjenama, ali i promjenama u koncepcijama predškolskog odgoja. Pomnom analizom i rekonstrukcijom u radu se identificiraju i istražuju transformacijski procesi s obzirom na ciljeve, sadržaj i sredstva u koncepcijama obrazovanja odgojitelja, a komparativnom analizom identificiraju se i proučavaju dominantne teme u sadržaju obrazovanja odgojitelja u pojedinim razdobljima.

Hrvatska ; odgojitelji ; predškolske ustanove ; profesionalno obrazovanje ; programske koncepcije ; koncepcije predškolskog odgoja.

nije evidentirano

engleski

Historical development of concepts for educators of preschool children in Croatia to the year 2005

nije evidentirano

Croatia ; preschool teachers ; kindergartens ; professional education ; program conceptions ; preschool education systems.

nije evidentirano

Podaci o izdanju

430

12.03.2015.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Filozofski fakultet u Zagrebu

Split

Povezanost rada

Pedagogija