Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Odgovornost prijevoznika u domaćem i međunarodnom prijevozu putnika i prtljage zrakom (CROSBI ID 222188)

Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni) | domaća recenzija

Debeljak-Rukavina, Sandra Odgovornost prijevoznika u domaćem i međunarodnom prijevozu putnika i prtljage zrakom // Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Supplement, Supplement (2002), 2; 325-369

Podaci o odgovornosti

Debeljak-Rukavina, Sandra

hrvatski

Odgovornost prijevoznika u domaćem i međunarodnom prijevozu putnika i prtljage zrakom

U radu se prikazuju međunarodni i domaći izvori koji reguliraju materiju odgovornosti prijevoznika za štete koje pretrpe putnici i prtljaga u zračnom prijevozu. Analiziraju se odredbe o odgovornosti prijevoznika iz Zakona o obveznim i stvarnopravnim odnosima u zračnom prometu i odredbe međunarodnih dokumenata i sporazuma donesenih od 1929. godine, kada je donijeta Varšavska konvencija pa do 1999., kada je u Montrealu donesena Konvencija o ujednačavanju nekih pravila za međunarodni prijevoz zrakom. Predlažu se nova zakonska rješenja koja bi slijedila europske i svjetske tendencije u razvoju odredbi o odgovornosti prijevoznika pri prijevozu putnika i prtljage.

prijevoz putnika i prtljage zrakom ; odgovornost zračnog prijevoznika ; tzv. Varšavski sustav ; IATA sporazumi IIA i MIA ; Uredba Vijeća (EZ) 2027/97. ; Montrealska konvencija.

nije evidentirano

engleski

The liability of carriers in domestic and international transport of passengers and baggage by air

nije evidentirano

transport of passengers and luggage by air ; air carrier ; the Warsaw System ; IATA agreements IIA and MIA ; Council Regulation (EC) No 2027/97 ; The Montreal Convention.

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Supplement (2)

2002.

325-369

objavljeno

1333-1264

Povezanost rada

Povezane osobe



Pravo