Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Proizvodna obilježja svinja hranjenih smjesama s polienzimskim preparatom i termički obrađenim žitaricama (CROSBI ID 329061)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Domaćinović, Matija Proizvodna obilježja svinja hranjenih smjesama s polienzimskim preparatom i termički obrađenim žitaricama / Steiner, Zdenko (mentor); Osijek, . 1996

Podaci o odgovornosti

Domaćinović, Matija

Steiner, Zdenko

hrvatski

Proizvodna obilježja svinja hranjenih smjesama s polienzimskim preparatom i termički obrađenim žitaricama

Praktični dio istraživanja obuhvatio je vrijeme uzgoja i tova svinja, a činile su ga četiri skupine. Prva pokusna je u standardnoj smjesi imala 0, 1% polienzimskog preparata, druga je uz isti enzimski preparat imala i termički obrađene žitarice (kukuruz i ječam), a treća pokusna je u smjesi imala samo termički obrađene žitarice, dok je četvrta bila kontrolna. Mikrobiološkom analizom na mikroniziranim žitaricama utvrđeno je značajno smanjenje ukupnog broja mezofilnih bakterija i plijesni, a reducirano je i prisustvo patogenih, te uvjetno patogenih mikroorganizama u odnosu na sirova krmiva. Rezultati kretanja tjelesne mase pokazali su bolje vrijednosti u pokusnim skupinama, a statistički značajne razlike (P<0, 05) su utvrđene u razdoblju uzgoja između druge i prve pokusne, te između druge pokusne i kontrolne skupine. Glede dnevnih prirasta bolji rezultati su također zabilježeni u pokusnim skupinama i u uzgoju kao i tovu. Statistički značajne razlike (P<0, 05)su utvrđene između druge i prve pokusne skupine, a statistički vrlo značajne (P<0, 01) razlike između druge pokusne i kontrolne skupine. Konverzija hrane je bila bolja u pokusnim skupinama i to: u razdoblju uzgoja druga i treća pokusna skupina su imale za 10 odnosno za 7, 5%, a u razdoblju tova za 4, 8, odnosno 3, 6% manju konverziju od kontrolne skupine. Dnevna potrošnja hrane bila je ujednačena u svim skupinama. U odnosu na dobivene rezultate proizvodnih svojstava ispitivani tretmani su imali manji utjecaj na utvrđena klaonička svojstva polovica, a bez signifikantno utvrđenih razlika pokusnih u odnosu na kontrolnu skupinu za udio mišićnog tkiva i svojstava kvalitete mišićnog i masnog tkiva. Uzimajući u obzir dodatna ulaganja kao i postignute rezultate u pokusnim skupinama u odnosu na kontrolnu, u razdoblju uzgoja se potvrdila i ekonomska opravdanost upotrebe ispitivanih tretmana.

svinje ; enzimi ; mikronizacija

nije evidentirano

engleski

Production characteristics of pigs feed by polyenzyme preparation and thermically processed cereals

nije evidentirano

pigs ; enzyme ; micronization

nije evidentirano

Podaci o izdanju

137

23.10.1996.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Osijek

Povezanost rada

Šumarstvo