Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 784536

Slično je u blizini? Provjera postavki teorije konceptualnih metafora.


Tonković, Mirjana; Tomić, Ivan; Vranić, Andrea
Slično je u blizini? Provjera postavki teorije konceptualnih metafora. // 22. Dani Ramira i Zorana Bujasa: Program i sažeci priopćenja / Zarevski, Predrag ; Jurin, Tanja ; Modić Stanke, Koraljka (ur.).
Zagreb: Grafički zavod Hrvatske, 2015. str. 222-222 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Slično je u blizini? Provjera postavki teorije konceptualnih metafora.
(Similarity lies in closeness: Testing the conceptual metaphor theory)

Autori
Tonković, Mirjana ; Tomić, Ivan ; Vranić, Andrea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
22. Dani Ramira i Zorana Bujasa: Program i sažeci priopćenja / Zarevski, Predrag ; Jurin, Tanja ; Modić Stanke, Koraljka - Zagreb : Grafički zavod Hrvatske, 2015, 222-222

Skup
22. Dani Ramira i Zorana Bujasa

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 16.-18.04.2015

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Teorija konceptualne metafore; apstraktni pojmovi; mentalne reprezentacije; prostorni položaj
(Conceptual metaphor theory; abstract concepts; mental representation; spatial position;)

Sažetak
Teorija konceptualne metafore pretpostavlja da su apstraktni pojmovi reprezentirani pomoću konkretnih na način opisan kroz metafore. Specifično, teorija pretpostavlja da metafore omogućuju i podržavaju apstraktno mišljenje zato što povezuju apstraktne pojmove s konkretnim osjetilnim iskustvima. Često tako možemo čuti kako ljudi apstraktne pojmove poput emocija ili važnosti opisuju konkretnim osjetnim iskustvima (npr. „hladan odnos“ ili „visoka pozicija“). U ovom radu bavili smo se pojmom sličnosti koji se često opisuje u terminima prostorne udaljenosti. Tako pojmove, ljude ili događaje koji su slični često opisujemo kao bliske, a one koji su različiti kao udaljene. Znači da apstraktni pojam sličnosti reprezentiramo koristeći prostor. Dosadašnja istraživanja pokazala su da pojmove procjenjujemo semantički sličnijima ako se nalaze blizu nego ako su udaljeni, te da slične boje brže procjenjujemo sličnima ako se nalaze blizu, nego ako su udaljene. U ovom eksperimentu ispitivali smo odnos udaljenosti riječi na ekranu i brzine procjene njihove semantičke sličnosti. Parovi semantički sličnih i parovi semantički različitih riječi prikazivani su na ekranu u dva različita položaja: međusobno udaljene i blizu. Proveden je potpuno zavisni 2x2 eksperimentalni nacrt s vremenom reagiranja i brojem grešaka kao zavisnim varijablama. Parovi riječi odabrani su predistraživanjem tako da se radi o jasno semantički sličnim i jasno semantički različitim riječima. Pretpostavka je da će udaljenost riječi na ekranu i semantička sličnost biti u interakciji i to tako da će brzina procjene sličnosti ovisiti o udaljenosti riječi na ekranu odnosno da će brzina reakcije na semantički slične riječi biti veća za riječi prikazane blizu nego kada su udaljene, dok će se obrnuto dogoditi za semantički različite riječi. Rezultati su razmatrani u okviru teorije konceptualne metafore i implikacija koje nalazi istraživanja imaju za razumijevanje reprezentacije i korištenja apstraktnih pojmova.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Filozofski fakultet, Zagreb