INCIDENCE OF CAMPYLOBACTER SPP. IN FECES, MEAT SURFACE AND WASTEWATER SWABS ALONG THE SLAUGHTER LINE (CROSBI ID 629138)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Zglavnik, Tihomir ; Sokolović, Marijana
engleski
INCIDENCE OF CAMPYLOBACTER SPP. IN FECES, MEAT SURFACE AND WASTEWATER SWABS ALONG THE SLAUGHTER LINE
U radu je prikazano istraživanje učestalosti bakterija iz roda Campylobacter spp. tijekom prosinca 2008. i siječnja 2009. godine u 10 jata tovnih pilića u trenutku privođenja klanju. Ispitani su uzorci briseva s pilećih trupova, izmeta i otpadne vode od ispiranja trupova na liniji klanja. Dobiveni rezultati ukazuju na različitu prisutnost bakterija ; u izmetu su nađene u 80% slučajeva, u otpadnoj vodi na liniji klanja od ispiranja trupova u 85%, u brisevima nakon evisceracije u 72, 5% te u brisevima nakon završnog pranja u kloriranoj vodi i hlađenja u rashladnoj komori jakom strujom zraka u 30% slučajeva. Navedene bakterije utvrđene su u uzorcima porijeklom iz svih ispitivanih jata pilića. Od izdvojenih sojeva bakterija Campylobacter spp. biokemijski je, pomoću API Campy testova (BioMerieux), identificirano 10 sojeva koji su pripadali vrstama C. jejuni jejuni 1 (1 soj), C. jejuni jejuni 2 (7 sojeva), C. coli (2 soja) te Campylobacter spp (2 soja). Budući da je procijenjeno da je točnost APi Campy testova 92% unutar prva 24 sata inkubacije, te 94% nakon daljnja 24 sata (Huysmans i sur., 1995.) te da test nije dovoljno precizan za određivanje podvrste, učestalost bakterija u dobivenim uzorcima procijenjena je na razini roda Campylobacter spp.
Campylobacter; contamination; chicken carcasses
The paper shows the research of the frequency of bacteria from the species Campylobacter spp. during December 2008 and January 2009 in 10 flocks of fattening poultry at the moment they are brought to slaughter. Examined samples come from chicken carcasses, faeces and carcass rinsing water at the slaughter line. The obtained results indicate the presence of bacteria: in the faeces 80%, in carcass rinsing water at the slaughter line 85%, in samples after evisceration in 72, 5% and in samples after the finishing wash in chlorinated water and cooling in the cooling chamber with strong air current in 30% of the cases. The mentioned bacteria are determined in the samples from each examined chicken flock. From the isolated strains of Campylobacter spp. bacteria, we identified biochemically through API Campy tests (BioMerieux) 10 strains which belong to the species C. jejuni jejuni 1 (one strain), C. jejuni jejuni 2 (seven strains), C. coli (two strains) and two strains Campylobacter spp. Since it is estimated that the accuracy of the APi Campy tests is 92% inside the first 24 hours of incubation, and 94% after further 24 hours (Huysmans and co., 1995) and that the test is not precise enou
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o prilogu
2009.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
VIII SIMPOZIJ PERADARSKI DANI 2009.s međunarodnim sudjelovanjem
Balenović, Mirta
Zagreb: GRAFO 900
978-953-96259-7-7
Podaci o skupu
VIII. Simpozij Peradarski dani 2009. s međunarodnim sudjelovanjem
poster
25.03.2009-28.03.2009
Poreč, Hrvatska