Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 784133

Znanstveno mišljenje o označavanju prirodne mineralne vode navodom "pogodna za pripremu hrane za dojenčad"


Habuda-Stanić, Mirna; Martinis, Irena; Niseteo, Tena; Pollak, Lea
Znanstveno mišljenje o označavanju prirodne mineralne vode navodom "pogodna za pripremu hrane za dojenčad", 2014. (znanstveno mišljenje).


CROSBI ID: 784133 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Znanstveno mišljenje o označavanju prirodne mineralne vode navodom "pogodna za pripremu hrane za dojenčad"
(Scientific opinion considering labelling of bottled mineral water with allegation "Suitable for the preparation of food for infants“)

Autori
Habuda-Stanić, Mirna ; Martinis, Irena ; Niseteo, Tena ; Pollak, Lea

Izvornik
Hrvatska agencija za hranu (Znanstvena mišljenja, Zahtjev HAH-Z-2011-7)

Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, znanstveno mišljenje

Godina
2014

Ključne riječi
pogodna za pripremu hrane za dojenčad ; pakirana prirodna mineralna i prirodna izvorska voda
(suitable for the preparation of food for infants ; bottled mineral water)

Sažetak
Označavanje pakirane prirodne mineralne i izvorske vode navodom „pogodna za pripremu hrane za dojenčad“ zahtjeva postavljanje uvjeta pod kojima se taj navod može koristiti. Navedeni uvjeti moraju zadovoljiti određene mikrobiološke i fizikalno-kemijske parametre. Postavljanje mikrobioloških i fizikalno-kemijskih parametara temelji se na osnovi standarda Codex Alimentarius komisije (Codex Stan 108-1981-rev. 1997) za prirodne mineralne vode, Hrvatskog pravilnika o prirodnim mineralnim, prirodnim izvorskim i stolnim vodama (NN 81/13), Pravilnika o hrani za dojenčad i malu djecu te prerađenoj hrani na bazi žitarica za dojenčad i malu djecu (NN 74/08), korištenjem WHO vodiča za vodu za piće i ostalim podacima dostupnim iz literature. Kemijski parametri koji su razmatrani pri donošenju Znanstvenog mišljena u svezi označavanja prirodnih mineralnih i prirodnih izvorskih voda navodom „pogodna za pripremu hrane za dojenčad“ su: akrilamid, aluminij, amonijak, antimon, arsen, bakar, barij, benzen, benzo(a)piren, bor, bromati, cijanidi, cink, 1, 2 dikloretan, epiklorhidrin, fluoridi, jod, kadmij, kalij, kloridi, krom, magnezij i kalcij, mangan, natrij, nikal, nitrati i nitriti, olovo, policiklički aromatski ugljikovodici, pesticidi, radioaktivnost, selen, sulfati, tetrakloreten, trikloreten, trihalometani, vinil klorid, željezo i živa. U svrhu navođenja prijedloga za maksimalno dopuštene mikrobiološke i fizikalno-kemijske parametre, putem EFSA Focal Point mreže konzultirane su zemlje članice Europske unije koje imaju definirane parametre za navedenu prehrambenu tvrdnjui Taiex stručnjaci. Na osnovu gore navedenog za svaku kemijsku tvar načinjena je procjena rizika na način da se uzela u obzir opasnost koju predstavlja pojedina kemijska tvar kao i toksikološke referentne vrijednosti usvojene od strane međunarodnih tijela. Za dnevni unos vode koja može sadržavati određenu kemijsku tvar za koju se određuje maksimalno dopuštena koncentracija (MDK), korišteni su podaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koja kod odraslih osoba koristi vrijednost za dnevni unos vode od 2 L/dnevno, za djecu 1 L/dnevno te za dojenčad 0, 75 L/dnevno. Također su uzeti u obzir svi izvori unosa određene kemijske tvari putem vode, hrane i zraka kojima dojenčad može biti izložena. Osim toga, u razmatranje su uzete u obzir i preporučene dnevne količine unosa (RDA) i uspoređene s vrijednostima koje sadrži hrana kojom se dojenčad hrani zajedno s podacima o vrijednostima pojedinih elemenata u prirodnoj mineralnoj i prirodnoj izvorskoj vodi. Slijedom svih napravljenih izračuna radna grupa HAH-a o označavanju vode navodom “Pogodno za pripremu hrane za dojenčad” donijela je slijedeći zaključak: ne preporučuje se označavanje prirodne mineralne i prirodne izvorske vode navodom “pogodno za pripremu hrane za dojenčad”.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Hrvatski zavod za javno zdravstvo,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek,
Klinička bolnica "Dubrava",
Klinika za dječje bolesti

Profili:

Avatar Url Lea Pollak (autor)

Avatar Url Mirna Habuda-Stanić (autor)

Avatar Url Irena Martinis (autor)

Avatar Url Tena Niseteo (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Habuda-Stanić, Mirna; Martinis, Irena; Niseteo, Tena; Pollak, Lea
Znanstveno mišljenje o označavanju prirodne mineralne vode navodom "pogodna za pripremu hrane za dojenčad", 2014. (znanstveno mišljenje).
Habuda-Stanić, M., Martinis, I., Niseteo, T. & Pollak, L. (2014) Znanstveno mišljenje o označavanju prirodne mineralne vode navodom "pogodna za pripremu hrane za dojenčad". Hrvatska agencija za hranu (Znanstvena mišljenja, Zahtjev HAH-Z-2011-7). Znanstveno mišljenje.
@unknown{unknown, year = {2014}, keywords = {pogodna za pripremu hrane za dojen\v{c}ad, pakirana prirodna mineralna i prirodna izvorska voda}, title = {Znanstveno mi\v{s}ljenje o ozna\v{c}avanju prirodne mineralne vode navodom "pogodna za pripremu hrane za dojen\v{c}ad"}, keyword = {pogodna za pripremu hrane za dojen\v{c}ad, pakirana prirodna mineralna i prirodna izvorska voda} }
@unknown{unknown, year = {2014}, keywords = {suitable for the preparation of food for infants, bottled mineral water}, title = {Scientific opinion considering labelling of bottled mineral water with allegation "Suitable for the preparation of food for infants“}, keyword = {suitable for the preparation of food for infants, bottled mineral water} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font