Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Staroslavenska mitološka pozornica u kulturnom turizmu NP "Krka" (CROSBI ID 629050)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Belaj, Juraj Staroslavenska mitološka pozornica u kulturnom turizmu NP "Krka" // Znanstveno-stručni skup "Vizija i izazovi upravljanja zaštićenim područjima prirode u Republici Hrvatskoj - Aktivna zaštita i održivo upravljanje u Nacionalnom parku “Krka” / Marguš, Drago (ur.). Šibenik: Nacionalni park Krka, 2015. str. 79-80

Podaci o odgovornosti

Belaj, Juraj

hrvatski

Staroslavenska mitološka pozornica u kulturnom turizmu NP "Krka"

Nedavno je na više mjesta u Hrvatskoj, i nekim drugim slavenskim zemljama, uočeno da su osobiti toponimi raspoređeni u prostoru na način koji sugerira da je riječ o upisivanju starih praslavenskih mitskih kazivanja u prostor (Belaj, V. i Belaj, J. 2014). Jedna takva staroslavenska mitološka pozornica otkrivena je i na samom rubu Nacionalnog parka Krka. Kad su fragmenti praslavenskih mitskih kazivanja upisani u prostor, prepoznajemo ih kao skupove triju vizualno povezanih točaka. Radi jednostavnosti zovemo ih "sveti trokuti". Njihovi vrhovi svojedobno su bili posvećeni glavnim slavenskim božanstvima (osobito Perunu, Velesu i Mokoši), a sami trokuti su poštivali i niz pravila prema kojima su bili osmišljeni i postavljeni u prostor. U radu se, u najkraćim crtama, prikazuje povijest istraživanja koja su dovela do ovih saznanja (Peisker, Pilar, Ivanov i Toporov , Katičić, V. Belaj, Pleterski, J. Belaj). Više je prostora posvećeno svetoj tročlanoj strukturi vezanoj uz Krku, tzv. "Pokrovničkome trokutu". Sastoji se od Perunove točke - brežuljaka Gradine iznad Pokrovnika s crkvom sv. Mihovila i Pećinom u svojem podnožju, Mokošine točke - lokaliteta Mukoše sa zagonetnim ruševinama, možda crkve sv. Jure, i obližnjom lokvom te Velosove točke na rubu kanjona Čikole kod Goriša, manje od tri km udaljene od slapova Skradinskoga Buka. U izlaganju će se pokazati značajke ove svete strukture i pojasniti koja joj je bila uloga u procesu slavenskoga zaposjedanja novoosvojenoga kraja. Obratit će se pažnja na moguće načine korištenja prikazanih znanstvenih spoznaja za dobrobit lokalne sredine i Nacionalnoga parka Krka. U tome smislu pokazat će se slični, već postojeći pozitivni primjeri iz Hrvatske.

mitologija ; kulturni turizam ; NP

nije evidentirano

engleski

Old Slavic Mythological Stage in the Cultural Tourism of the Krka National Park

nije evidentirano

Mythology ; Cultural Tourism ; NP

nije evidentirano

Podaci o prilogu

79-80.

2015.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Znanstveno-stručni skup "Vizija i izazovi upravljanja zaštićenim područjima prirode u Republici Hrvatskoj - Aktivna zaštita i održivo upravljanje u Nacionalnom parku “Krka”

Marguš, Drago

Šibenik: Nacionalni park Krka

978-953-7406-38-7

Podaci o skupu

Vizija i izazovi upravljanja zaštićenim područjima prirode u Republici Hrvatskoj Aktivna zaštita i održivo upravljanje u Nacionalnom parku “Krka”

predavanje

01.01.2015-01.01.2015

Šibenik, Hrvatska

Povezanost rada

Arheologija, Etnologija i antropologija