Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 783582

Karakterizacija i genetička identifikacija djevičanskih maslinovih ulja sorti oblica i leccino u dalmatinskim maslinicima


Jukić Špika, Maja
Karakterizacija i genetička identifikacija djevičanskih maslinovih ulja sorti oblica i leccino u dalmatinskim maslinicima 2015., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
Karakterizacija i genetička identifikacija djevičanskih maslinovih ulja sorti oblica i leccino u dalmatinskim maslinicima
(Characterization and genetic identification of Oblica and Leccino virgin olive oils from Dalmatian olive orchards)

Autori
Jukić Špika, Maja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
16.07

Godina
2015

Stranica
153

Mentor
Škevin, Dubravka

Ključne riječi
Djevičansko maslinovo ulje; masne kiseline; tokoferoli; fenolne tvari; senzorska svojstva; oksidacijska stabilnost; DNA mikrosateliti
(Virgin olive oil; fatty acids; tocopherols; phenolic compounds; sensory properties; oxidative stability; DNA microsatellites)

Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je odrediti udio bioaktivnih komponenata, senzorske karakteristike i oksidacijsku stabilnost djevičanskih maslinovih ulja autohtone sorte oblice i sorte leccino uzgajanih na području srednje Dalmacije. Ispitane su promjene sastava i svojstava u uljima koje nastaju pod utjecajem okolišnih čimbenika, stupnja zrelosti plodova maslina te postupka filtracije. Cilj rada također je bio i utvrditi genetičke profile ispitivanih sortnih djevičanskih maslinovih ulja te procijeniti mogućnost sljedivosti djevičanskog maslinovog ulja pomoću mikrosatelitnih biljega.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Maja Jukić Špika, (315862)