Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Hrvatsko iseljeništvo kroz fondove i zbirke HDA (od kraja 19. stoljeća do Drugog svjetskog rata). Odabrane teme (CROSBI ID 13222)

Autorska knjiga | katalog

Bućin, Rajka ; Jukić, Marijana ; Šarić, Tatjana Hrvatsko iseljeništvo kroz fondove i zbirke HDA (od kraja 19. stoljeća do Drugog svjetskog rata). Odabrane teme. Zagreb: Hrvatski državni arhiv, 2015

Podaci o odgovornosti

Bućin, Rajka ; Jukić, Marijana ; Šarić, Tatjana

hrvatski

Hrvatsko iseljeništvo kroz fondove i zbirke HDA (od kraja 19. stoljeća do Drugog svjetskog rata). Odabrane teme

Izložba Hrvatsko iseljeništvo kroz fondove i zbirke HDA nastala je povodom Dana arhiva 2015. Autorice izložbe i kataloga su iz brojne građe koja se čuva u HDA odabrale najvažnije i najatraktivnije teme koje su obilježile iseljavanje iz hrvatskih krajeva od kraja 19. stoljeća do Drugoga svjetskog rata. Tema iseljavanja obrađena je kroz različite aspekte: djelovanje Iseljeničke službe, iseljeničkih organizacija i ustanova u domovini, istaknute pojedince u iseljeničkoj službi i organizacijama, dokumentirane su pripreme za putovanje, postupak izdavanja putovnica, zatim rad iseljeničkih agencija i brodarskih kompanija koje su se bavile prijevozom iseljenika. Poseban je dio izložbe posvećen naseljavanju Hrvata u novim krajevima (Sjeverna i Južna Amerika, Australija, Afrika i Europa) te je obrađeno djelovanje najznačajnijih organizacija iseljenika u i inozemstvu kao i brojnih kulturnih, prosvjetnih, dobrotvornih, sportskih i vatrogasnih društava, škola, iseljeničkog tiska, a posebno istaknutih pojedinaca u iseljeništvu. Ovo je izložba izbor iz bogatoga fundusa iseljeničkog gradiva koje se kao neprocjenjiv i vrijedan izvor čuva u HDA.

Hrvatsko iseljeništvo; 19. stoljeće; 20. stoljeće; SAD; Južna Amerika; Australija; Južna Afrika; Europa

nije evidentirano

engleski

Croatian emigration through fonds and collections of the CSA (from the late 19th century to World War II). Selected Topics.

nije evidentirano

Croatian emigration; 19th century; 20th century; the United States; South America; Australia; South Africa; Europe

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Zagreb: Hrvatski državni arhiv

2015.

978-953-7659-30-1

48

objavljeno

Povezanost rada

Povijest