Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Učinkovitost različitih predtretmana na proces sušenja šljive (CROSBI ID 628859)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Šic Žlabur, Jana ; Voća, Sandra ; Dobričević, Nadica ; Pliestić, Stjepan ; Galić, Ante Učinkovitost različitih predtretmana na proces sušenja šljive // Zbornik sažetaka 9. znanstveno-stručnog savjetovanja hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem / Šimunović, Višnja ; Strikić, Frane (ur.). Split, 2014. str. 80-x

Podaci o odgovornosti

Šic Žlabur, Jana ; Voća, Sandra ; Dobričević, Nadica ; Pliestić, Stjepan ; Galić, Ante

hrvatski

Učinkovitost različitih predtretmana na proces sušenja šljive

Šljiva je bogat izvor esencijalnih nutrijenata, vitamina i minerala. Preradom šljiva procesom sušenja omogućuje se njihov plasman na tržištu tijekom cijele godine, a sušene šljive lako se pakiraju i transportiraju. Također, suhe šljive nutritivno su izrazito kvalitetna sirovina u prehrani ljudi sa značajnim sadržajem prehrambenih vlakana, ali i bioaktivnih spojeva sa snažnom antioksidacijskom aktivnosti. Zbog svojih prednosti i široke primjene suhe šljive postižu visoku tržišnu cijenu te predstavljaju vrlo perspektivan prehrambeni proizvod slijedom čega je potrebno povećati proizvodnju suhih šljiva kao i razvijati nove tehnologijske procese sušenja šljive s naglaskom na očuvanje vrijednih nutritivnih komponenti sirovine. Plodovi šljiva karakteristični su po voštanom sloju kojim je prekrivena vanjska pokožica ploda. Sloj voska na plodu šljive glavna je barijera koja sprječava gubitak vode, te ga je stoga prije procesa sušenja potrebno ukloniti . Glavni izazov u procesu sušenja šljive je smanjenje vremenskog perioda procesa što se između ostalog učinkovito postiže različitim predtretmanima plodova šljiva s glavnim ciljem uklanjanja voštanog sloja. Sušenje plodova šljiva sorti 'Stanley' i 'Čačanska ljepotica' provedeno je u laboratorijskoj sušnici do postizanja konačnog sadržaja vode suhog ploda od 35%. Plodovima šljiva odstranjena je koštica izbijanjem te su podvrgnuti predtretmanima. Tretiranjem plodova šljiva prije sušenja svrha je smanjiti temperaturu zraka za sušenje i povećati kvalitetu osušenog proizvoda. U istraživanju su korištena dva tipa predtremana: 1) uranjanje plodova u vruću vodu (100°C) u vremenskom periodu od 20 sekundi ; 2) uranjanje plodova u 1%-nu otopinu natrijeve lužine zagrijanu na 60°C u vremenskom periodu od 60 sekundi. Plodovi tretirani navedenim predtretmanima podvrgnuti su procesu konvekcijskog sušenja u laboratorijskoj sušnici pri početnoj temperaturi od 40°C kroz određeni vremenski period te u kasnijoj fazi uz povećanje temperature na 60°C do postizanja sadržaja vode od 35%. Osnovni cilj istraživanja bio je usporediti učinkovistost pojedinih predtremana u procesu sušenja s ciljem smanjenja vremenskog perioda procesa sušenja. Naime, način predtretmana nije utjecao na smanjenje vremenskog perioda sušenja. Slijedom navedenog važno je naglasiti s obzirom na rezultat istraživanja preporuča se upotreba predtretmana koji izbjegavaju upotrebu kemijskih sredstava poput lužina. Otopina lužine vrlo je učinkovita u uklanjanju voštanog sloja no obzirom na zdravstvenu ispravnost proizvoda namijenjenog prehrani naglašava se potreba zamijene kemijskih sredstava u svrhu zaštite okoliša i ljudskog zdravlja. Obzirom da način predtremana nije značajno utjecao na vrijeme procesa sušenja, važno je istaknuti da se kao učinkoviti predtreman u procesu sušenja šljiva može koristiti vruća voda.

vruća voda; lužina; vremenski period sušenja; šljiva

nije evidentirano

engleski

The effectiveness of various pretreatments on plums drying

nije evidentirano

hot water; base; drying period; plum

nije evidentirano

Podaci o prilogu

80-x.

2014.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Šimunović, Višnja ; Strikić, Frane

Split:

Podaci o skupu

9. znanstveno - stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem

predavanje

06.03.2014-08.03.2014

Split, Hrvatska

Povezanost rada

nije evidentirano