ODREĐIVANJE KONCENTRACIJE METALA U ORGANSKI I KONVENCIONALNO PROIZVEDENIM HRVATSKIM VINIMA (CROSBI ID 399062)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Sudec, Saša
Žuntar, Irena
Krivohlavek, Adela
hrvatski
ODREĐIVANJE KONCENTRACIJE METALA U ORGANSKI I KONVENCIONALNO PROIZVEDENIM HRVATSKIM VINIMA
Vino je popularno i široko konzumirano alkoholno piće i ekonomski važan proizvod.Dnevna konzumacija vina u umjerenoj količini doprinosi znatno potrebama ljudskog organizma za esencijalnim elementima, dok su As, Cd, Pb i Br poznati kao potencijalno toksični. U posljednje vrijeme sve veću popularnost dobiva organski uzgoj hrane, pa tako i vino, time raste i potreba za određivanjem elemenata u organski proizvedenim vinima. Za određivanje koncentracije metala korištene su dvije tehnike, atomska absorpcijska spektrofotometrija i induktivno spregnuta plazma spektrometar masa. Određivane su koncentracije sljedećih metala: Na, Al, Cr, Fe, Ni, Cu, Zn, As, Cd, Sn, Pb i Ag. U vinima se očekuje visoka koncentracija Zn, Fe i Cu, te su ta tri elementa mjerena AAS tehnikom, dok su ostali elementi mjereni ICP-MS tehnikom. Svi analizirani uzorci odgovaraju Pravilniku o vinu (NN/96/96, NN/141/10).
Metali; organska vina; konvencionalna vina; ICP-MS; AAS
nije evidentirano
engleski
DETERMINATION OF METAL CONCENTRATION IN ORGANICALLY AND CONVENTIONALLY PRODUCED CROATIAN WINES
nije evidentirano
Metals; organic wines; conventional wines; ICP-MS; AAS
nije evidentirano
Podaci o izdanju
58
29.09.2015.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
Zagreb