Određivanje koncentracije ohratoksina A u hrvatskim vinima organske i konvencionalne proizvodnje (CROSBI ID 399061)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Sekulić, Ana
Žuntar, Irena
Krivohlavek, Adela
hrvatski
Određivanje koncentracije ohratoksina A u hrvatskim vinima organske i konvencionalne proizvodnje
Ohratoksin A je produkt sekundarnog metabolizma gljivica koje pripadaju rodovima Aspergillus i Penicillium. Ako se unosi u organizam u koncentracijama većim od dozvoljenih kroz određeno vrijeme može doći do toksičnih učinaka. Glavni učinak je nefrotoksičnost, a može doći i do neurotoksičnih, imunotoksičnih, teratogenih i karcinogenih učinaka. Udio ohratoksina A u vinima organske i konvencionalne proizvodnje određivan je metodom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC) sa fluorescencijskim detektorom. Prije analize na HPLC uređaju uzorci vina pročišćeni su ekstrakcijom na čvrstoj fazi (SPE), upotrebom imunoafinitetnih kolona sa monoklonskim antitijelima specifičnim za OTA. Rezultati analize pokazuju da sva vina proizvedena na području Sjeverne Dalmacije, Istre i kontinentalne Hrvatske odgovaraju propisima Europske unije. Najveća pronađena koncentracija deset je puta manja od dopuštene. Organski proizvedena vina sadrže niže koncentracije ohratoksina A od nekih vina konvencionalne proizvodnje. Prema našim saznanjima provedeno istraživanje koncentracije ohratoksina A u vinima organske i konvencionalne proizvodnje s različitih područja Hrvatske je prvo ovakve prirode, te daje jasan podatak o izvrsnoj kvaliteti organskih i konvencionalnih vina.
Ohratoksin A; organsko vino; konvencionalno vino; HPLC; SPE
nije evidentirano
engleski
DETERMINATIONOF OCHRATOXIN A IN ORGANICALLY AND CONVENTIONALLY PRODUCED CROATIAN WINES
nije evidentirano
Ochratoxin A; organic wines; conventional wines; HPLC; SPE
nije evidentirano
Podaci o izdanju
50
29.09.2015.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
Zagreb