Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Određivanje koncentracije ohratoksina A u hrvatskim vinima organske i konvencionalne proizvodnje (CROSBI ID 399061)

Ocjenski rad | diplomski rad

Sekulić, Ana Određivanje koncentracije ohratoksina A u hrvatskim vinima organske i konvencionalne proizvodnje / Žuntar, Irena (mentor); Krivohlavek, Adela (neposredni voditelj). Zagreb, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, . 2015

Podaci o odgovornosti

Sekulić, Ana

Žuntar, Irena

Krivohlavek, Adela

hrvatski

Određivanje koncentracije ohratoksina A u hrvatskim vinima organske i konvencionalne proizvodnje

Ohratoksin A je produkt sekundarnog metabolizma gljivica koje pripadaju rodovima Aspergillus i Penicillium. Ako se unosi u organizam u koncentracijama većim od dozvoljenih kroz određeno vrijeme može doći do toksičnih učinaka. Glavni učinak je nefrotoksičnost, a može doći i do neurotoksičnih, imunotoksičnih, teratogenih i karcinogenih učinaka. Udio ohratoksina A u vinima organske i konvencionalne proizvodnje određivan je metodom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC) sa fluorescencijskim detektorom. Prije analize na HPLC uređaju uzorci vina pročišćeni su ekstrakcijom na čvrstoj fazi (SPE), upotrebom imunoafinitetnih kolona sa monoklonskim antitijelima specifičnim za OTA. Rezultati analize pokazuju da sva vina proizvedena na području Sjeverne Dalmacije, Istre i kontinentalne Hrvatske odgovaraju propisima Europske unije. Najveća pronađena koncentracija deset je puta manja od dopuštene. Organski proizvedena vina sadrže niže koncentracije ohratoksina A od nekih vina konvencionalne proizvodnje. Prema našim saznanjima provedeno istraživanje koncentracije ohratoksina A u vinima organske i konvencionalne proizvodnje s različitih područja Hrvatske je prvo ovakve prirode, te daje jasan podatak o izvrsnoj kvaliteti organskih i konvencionalnih vina.

Ohratoksin A; organsko vino; konvencionalno vino; HPLC; SPE

nije evidentirano

engleski

DETERMINATIONOF OCHRATOXIN A IN ORGANICALLY AND CONVENTIONALLY PRODUCED CROATIAN WINES

nije evidentirano

Ochratoxin A; organic wines; conventional wines; HPLC; SPE

nije evidentirano

Podaci o izdanju

50

29.09.2015.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Farmaceutsko-biokemijski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Kemija, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Farmacija