Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 782819

Strategije rješavanja poteškoća u komunikaciji na stranom jeziku


Kovač, Mirjana Matea; Sirković, Nina
Strategije rješavanja poteškoća u komunikaciji na stranom jeziku, Zagreb: Hrvatska sveučilišna naklada, 2015 (monografija)


Naslov
Strategije rješavanja poteškoća u komunikaciji na stranom jeziku
(Strategies of solving difficulties in foreign language communication)

Autori
Kovač, Mirjana Matea ; Sirković, Nina

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, monografija, znanstvena

Izdavač
Hrvatska sveučilišna naklada

Grad
Zagreb

Godina
2015

Stranica
156

ISBN
978-953-169-312-7

Ključne riječi
komunikacijske strategije ; strategije učenja ; rješavanje komunikacijskih poteškoća
(communication strategies ; teaching strategies ; solving of communication difficulties)

Sažetak
Ova monografija je znanstveno pregledni rad s kritičkim osvrtom na trenutnu situaciju u pogledu strategija rješavanja poteškoća u komunikaciji na stranom jeziku. Dva područja, komunikacijske strategije i vladanje stranim jezikom, obrađuju se u dijelovima rukopisa koji raspravljaju o modelima proizvodnje govora, o povijesti proučavanja i taksonomiji komunikacijskih strategija te o njihovom odnosu sa strategijama učenja a zatim o poteškoćama u komunikaciji na stranom jeziku te o mehanizmima njihovog rješavanja i konačno o podučavanju načina prevladavanja komunikacijskih poteškoća i podučavanju njihovog prevladavanja u slučaju govornika na stranom jeziku koji tim jezikom ne vlada savršeno. Suvremeni trendovi informacijskih tehnologija pogoduju stvaranju stvarnih prilika u kojima se govornici suočavaju s nizom komunikacijskih poteškoća koje trebaju prevladati. Na taj način proizvode više riječi, fraza i rečenica i time proširuju postojeće govorne resurse. U takvom kontekstu govornici koriste čitav niz komunikacijskih strategija pomoću kojih upravljaju zadatkom i usmjeravaju ga kako bi postigli zajednički komunikacijski cilj. Jedno poglavlje u knjizi posvećeno je znanstvenim istraživanjima vezanim uz upotrebu komunikacijskih strategija provedenim na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu. Cilj prvog istraživanja bio je istražiti u kojoj mjeri upotreba poštapalica služi uklanjanju poteškoća u proizvodnji govora. Ovo istraživanje pokazuje iznimno veliku učestalost upotrebe neleksikalizirane zvučne stanke koja ne zahtijeva dodatno vrijeme za procesiranje, ali je neadekvatna ako govorimo o govornoj fluentnosti. Govornici iznimno rijetko koriste leksikalizirane poštapalice i unaprijed oblikovane strukture, jer ih nemaju u govornom repertoaru, a one bi zasigurno doprinijele fluentnijem izričaju i pomogle u savladavanju poteškoća u planiranju i/ili izvedbi. Istraživanje potvrđuje nužnost posvećivanja dodatne pozornosti podučavanju leksikaliziranih poštapalica i unaprijed oblikovanih fraza, zato što govornici na nižoj razini poznavanja jezika pokazuju sklonost da veći dio raspoloživog vremena potroše na traženje načina za savladavanjem jezičnih nedostataka. Drugo istraživanje provedeno na istom fakultetu ukazalo je da strategija unaprijed formuliranog i usvojenog vokabulara pomaže studentima u uspješnijem izvršavanju govornog zadatka, naročito onima s manjim J2 kompetencijama. Osim što na taj način razvijaju strateške kompetencije, studenti dobivaju i potrebno samopouzdanje. S druge strane, studenti s boljim znanjem J2 poboljšavaju kvalitetu i fleksibilnost korištenja spomenute strategije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FilologijaPOVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Mirjana Matea Kovač (autor)

Avatar Url Nina Sirković (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Kovač, Mirjana Matea; Sirković, Nina
Strategije rješavanja poteškoća u komunikaciji na stranom jeziku, Zagreb: Hrvatska sveučilišna naklada, 2015 (monografija)
Kovač, M. & Sirković, N. (2015) Strategije rješavanja poteškoća u komunikaciji na stranom jeziku. Zagreb, Hrvatska sveučilišna naklada.
@book{book, year = {2015}, pages = {156}, keywords = {communication strategies, teaching strategies, solving of communication difficulties}, isbn = {978-953-169-312-7}, title = {Strategies of solving difficulties in foreign language communication}, keyword = {communication strategies, teaching strategies, solving of communication difficulties}, publisher = {Hrvatska sveu\v{c}ili\v{s}na naklada}, publisherplace = {Zagreb} }