Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 782806

Analiza stanja i mogućnosti u proizvodnji kravljeg mlijeka na području Zagrebačke županije i Grada Zagreba


Prtoljan, Ivan
Analiza stanja i mogućnosti u proizvodnji kravljeg mlijeka na području Zagrebačke županije i Grada Zagreba 2011., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb


Naslov
Analiza stanja i mogućnosti u proizvodnji kravljeg mlijeka na području Zagrebačke županije i Grada Zagreba
(Analysis of the situation and the possibilities for the production of cow's milk in the Zagreb County and the City of Zagreb)

Autori
Prtoljan, Ivan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
20.12

Godina
2011

Stranica
35

Mentor
Konjačić, Miljenko

Ključne riječi
Strukturne promjene; otkupljeno mlijeko; kvaliteta mlijeka
(Structural changes; milk; milk quality)

Sažetak
Tijekom posljednjih nekoliko godina mliječni sektor Republike Hrvatske doživio je značajne strukturne promjene. U razdoblju od 2004. do 2009. godine došlo je do znatnog porasta količine otkupljenog mlijeka. Istovremeno je došlo i do značajnog poboljšanja kvalitete otkupljenog mlijeka. Međutim, spomenute promjene, nažalost, nisu u jednakoj mjeri zahvatile sve hrvatske županije. Stoga je cilj ovog rada bio utvrditi promjene u mliječnom sektoru na području Zagreba i Zagrebačke županije u razdoblju od 2004. do 2009. godine. Analizom stanja proizvodnje mlijeka u Zagrebačkoj županiji i gradu Zagrebu za razdoblje od 2004. do 2009. godine uočeno je smanjenje količine predanog mlijeka, suprotno pokazateljima u okviru države. U gradu Zagrebu je tako u istom razdoblju zabilježeno smanjenje od 39, 8%, dok je u Zagrebačkoj županiji zabilježen znatno blaži pad predaje mlijeka od 14%. Istovremeno se smanjio i broj isporučitelja mlijeka na području županija. U Zagrebačkoj županiji broj isporučitelja se gotovo prepolovio dok se na području grada Zagreba smanjio za ¾ tijekom promatranog razdoblja od 6 godina. Broj krava u tim županijama se smanjio za 11, 8% (3.224 krave manje u odnosu na 2004. Godinu). No, zabilježene su i neke pozitivne promjene u koje svakako spada gotovo 100%-tni porast količine predanog mlijeka po isporučitelju, kao i povećanje udjela mlijeka EU kvalitete koji se udvostručio sa 33-36% na 72% predanog mlijeka. U istraživanom razdoblju u županijama broj mikroorganizama u mlijeku se smanjio na 1/6 u odnosu na 2004. godinu (sa 190.000 na 35.000 mikroorganizama u 1 ml mlijeka). Također je zabilježen i pad broja somatskih stanica u mlijeku.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)POVEZANOST RADA


Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb