Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Analiza stanja i mogućnosti u proizvodnji kravljeg mlijeka na području Zagrebačke županije i Grada Zagreba (CROSBI ID 399024)

Ocjenski rad | diplomski rad

Prtoljan, Ivan Analiza stanja i mogućnosti u proizvodnji kravljeg mlijeka na području Zagrebačke županije i Grada Zagreba / Konjačić, Miljenko (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2011

Podaci o odgovornosti

Prtoljan, Ivan

Konjačić, Miljenko

hrvatski

Analiza stanja i mogućnosti u proizvodnji kravljeg mlijeka na području Zagrebačke županije i Grada Zagreba

Tijekom posljednjih nekoliko godina mliječni sektor Republike Hrvatske doživio je značajne strukturne promjene. U razdoblju od 2004. do 2009. godine došlo je do znatnog porasta količine otkupljenog mlijeka. Istovremeno je došlo i do značajnog poboljšanja kvalitete otkupljenog mlijeka. Međutim, spomenute promjene, nažalost, nisu u jednakoj mjeri zahvatile sve hrvatske županije. Stoga je cilj ovog rada bio utvrditi promjene u mliječnom sektoru na području Zagreba i Zagrebačke županije u razdoblju od 2004. do 2009. godine. Analizom stanja proizvodnje mlijeka u Zagrebačkoj županiji i gradu Zagrebu za razdoblje od 2004. do 2009. godine uočeno je smanjenje količine predanog mlijeka, suprotno pokazateljima u okviru države. U gradu Zagrebu je tako u istom razdoblju zabilježeno smanjenje od 39, 8%, dok je u Zagrebačkoj županiji zabilježen znatno blaži pad predaje mlijeka od 14%. Istovremeno se smanjio i broj isporučitelja mlijeka na području županija. U Zagrebačkoj županiji broj isporučitelja se gotovo prepolovio dok se na području grada Zagreba smanjio za ¾ tijekom promatranog razdoblja od 6 godina. Broj krava u tim županijama se smanjio za 11, 8% (3.224 krave manje u odnosu na 2004. Godinu). No, zabilježene su i neke pozitivne promjene u koje svakako spada gotovo 100%-tni porast količine predanog mlijeka po isporučitelju, kao i povećanje udjela mlijeka EU kvalitete koji se udvostručio sa 33-36% na 72% predanog mlijeka. U istraživanom razdoblju u županijama broj mikroorganizama u mlijeku se smanjio na 1/6 u odnosu na 2004. godinu (sa 190.000 na 35.000 mikroorganizama u 1 ml mlijeka). Također je zabilježen i pad broja somatskih stanica u mlijeku.

strukturne promjene; otkupljeno mlijeko; kvaliteta mlijeka

nije evidentirano

engleski

Analysis of the situation and the possibilities for the production of cow's milk in the Zagreb County and the City of Zagreb

nije evidentirano

structural changes; milk; milk quality

nije evidentirano

Podaci o izdanju

35

20.12.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)