Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 782729

Usporedba dvaju načina hranjenja na farmi tovnih pilića


Vrbančić, Marijana
Usporedba dvaju načina hranjenja na farmi tovnih pilića 2011., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


Naslov
Usporedba dvaju načina hranjenja na farmi tovnih pilića
(Comparison of two ways of feeding farm broilers)

Autori
Vrbančić, Marijana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
28.09

Godina
2011

Stranica
27

Mentor
Konjačić, Miljenko

Ključne riječi
Sustav za hranjenje peradi ; Tuba sustav ; Chore Time
(System for feeding poultry ; Tube system ; Chore Time system)

Sažetak
Peradarska industrija jedan je od rijetkih segmenata prehrambenog sektora u kojem je Hrvatska ostvarila samodostatnost. U posljednjih četrdesetak godina postignut je veliki napredak u proizvodnji peradskog mesa, gdje je prvotna ekstenzivna proizvodnja zamijenjena s modernom tehnologijom koja omogućava brzu i kvalitetnu proizvodnju. Oprema koju danas koristimo u intenzivnoj proizvodnji peradi mora osigurati udobnost životinja i što bolje očitovanje proizvodnih sposobnosti. Pojedini sustavi opreme danas su potpuno automatizirani i međusobno povezani. To omogućuje da se proizvodnja odvija bez teškoća, uz minimalno korištenje radne snage. Razvojem peradarstva i prelaskom na intenzivnu proizvodnju s modernom tehnologijom razvijali su se i poboljšavali različiti sustavi za hranjenje peradi. Izbor sustava ovisi o veličini objekta, kategoriji te tehnologiji uzgoja i držanja. Danas se uz okrugle hranilice koriste četiri hranidbena sustava i njihove preinake. To su podni otvoreni i zatvoreni konvejer, Tuba sustav i podni cijevni konvejer s okruglim hranidbenim žlijebom tipa “Chore Time“. U radu je analizirana usporedba dvaju sustava za hranjenje u tovu brojlera: Tuba sustav i Chore Time. Oba sustava udovoljavaju svim kriterijima u tehnologiji i omogućuju izvanredne rezultate u tovu brojlera. Prema tehnološkim obilježjima i rezultatima istraživanja, mala prednost je na strani sustava Chore Time.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove
Visoko gospodarsko učilište, Križevci,
Agronomski fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Marijana Vrbančić, (351204)