Utjecaj različitih načina držanja tovne junadi na boju junećeg mesa (CROSBI ID 399014)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Čubić, Emina
Konjačić, Miljenko
hrvatski
Utjecaj različitih načina držanja tovne junadi na boju junećeg mesa
Boja mesa je jedan od najvažnijih čimbenika koji utječe na odluku potrošača pri kupovini junećeg mesa. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj načina držanja na boju junećeg mesa pri ujednačenoj hranidbi. Predmetom istraživanja su obuhvaćeni trupovi muške i ženske junadi držane na rešetkastom podu, dubokoj stelji i kosoj ploči. Junad držana na rešetkastom podu imala su prosječnu vrijednost L* pokazatelja boje (41, 38) neznatno manju od junadi držane na dubokoj stelji (41, 41) i junad držane na kosoj ploči (41, 70). Ostala dva istraživanja pokazatelja boje (a* i b*) također nisu značajnije varirali ovisno o načinu držanja tovne junadi.
tovna junad; način držanja; boja mesa
nije evidentirano
engleski
The effect of different type of housing beef cattle on the color of beef meat
nije evidentirano
steers and heifers; type of housing; meat colour
nije evidentirano
Podaci o izdanju
24
21.10.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb