Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 782725

Utjecaj različitih načina držanja tovne junadi na boju junećeg mesa


Čubić, Emina
Utjecaj različitih načina držanja tovne junadi na boju junećeg mesa 2011., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


Naslov
Utjecaj različitih načina držanja tovne junadi na boju junećeg mesa
(The effect of different type of housing beef cattle on the color of beef meat)

Autori
Čubić, Emina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
21.10

Godina
2011

Stranica
24

Mentor
Konjačić, Miljenko

Ključne riječi
Tovna junad; način držanja; boja mesa
(Steers and heifers; type of housing; meat colour)

Sažetak
Boja mesa je jedan od najvažnijih čimbenika koji utječe na odluku potrošača pri kupovini junećeg mesa. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj načina držanja na boju junećeg mesa pri ujednačenoj hranidbi. Predmetom istraživanja su obuhvaćeni trupovi muške i ženske junadi držane na rešetkastom podu, dubokoj stelji i kosoj ploči. Junad držana na rešetkastom podu imala su prosječnu vrijednost L* pokazatelja boje (41, 38) neznatno manju od junadi držane na dubokoj stelji (41, 41) i junad držane na kosoj ploči (41, 70). Ostala dva istraživanja pokazatelja boje (a* i b*) također nisu značajnije varirali ovisno o načinu držanja tovne junadi.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb