Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj godine i sezone na ekološku proizvodnju kravljeg mlijeka u Osječko-baranjskoj županiji (CROSBI ID 399013)

Ocjenski rad | diplomski rad

Marković, Tea Utjecaj godine i sezone na ekološku proizvodnju kravljeg mlijeka u Osječko-baranjskoj županiji / Konjačić, Miljenko (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2014

Podaci o odgovornosti

Marković, Tea

Konjačić, Miljenko

hrvatski

Utjecaj godine i sezone na ekološku proizvodnju kravljeg mlijeka u Osječko-baranjskoj županiji

Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj sezone i godine na kemijski sastav i higijensku kvalitetu sirovog kravljeg mlijeka čiji su uzorci prikupljeni s 15 ekoloških gospodarstava na područja Osječko-baranjske županije. U uzorcima sirovog mlijeka (n=1.769) određen je udio mliječne masti, bjelančevina, laktoze, bezmasne suhe tvari, te broj mikroorga¬nizama i somatskih stanica. Analizirano mlijeko potjecalo je od krava uključenih u ekološku proizvodnju. Kemijski sastav mlijeka određen je metodom infracrvene spektrofo¬tometrije, mikrobiološka kvaliteta mlijeka epifluorescentnom protočnom citometrijom, a broj so-matskih stanica fluoro-opto-elektronskom metodom. Utvrđen je značajan (p<0, 05) utjecaj godine na sve istraživane parametre osim na ukupan broj mikroorganizama. Sezona se pokazala kao značajan čimbenik koji je utjecao na kvalitativne sastojke mlijeka (p<0, 05), no na higijenske parametre nije značajno utjecala. Utjecaj sezona po godini na mliječnu mast, bjelančevine i bezmasnu suhu tvar bio je značajan (p<0, 05) za sve tri promatrane godine. Udio laktoze značajno se razlikovao samo između zime i jeseni u 2012. godini (p<0, 05). Međutim, sezona nije imala značajnog utjecaja na higijenske parametre uzorkovanog mlijeka (p>0, 05). Najveće količine mliječne masti (3, 97%), proteina (3, 48%), suhe tvari bez masti (8, 87%) utvrđene su u jesen 2013. godine, dok je laktoza bila najviša u proljeće 2011. godine (4, 5%). Povišene količine mliječne masti, proteina i bezmasne suhe tvari utvrđene su u hladnim mjesecima (zima, jesen), dok je količina laktoze bila najviša u zimi i proljeću. Najveći broj somatskih stanica (log10) zabilježen je u ljeto 2012. godine (5, 45), a ukupni broj mikroorganizama (log10) u proljeće 2013. godine (4, 33). Rezultati istraživanja pokazali su da su godina i sezona značajno utjecale na većinu istraživanih parametara.

ekološki proizvedeno kravlje mlijeko; kemijski sastav; higijenska kvaliteta; sezona; godina

nije evidentirano

engleski

The effect of the year and season to organic production of cow's milk in the Osijek-Baranja County

nije evidentirano

organic cow's milk; chemical composition; hygienic quality; season; year

nije evidentirano

Podaci o izdanju

29

24.04.2014.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)