Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 782717

Utjecaj godine i sezone na ekološku proizvodnju kravljeg mlijeka u Osječko-baranjskoj županiji


Marković, Tea
Utjecaj godine i sezone na ekološku proizvodnju kravljeg mlijeka u Osječko-baranjskoj županiji 2014., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


Naslov
Utjecaj godine i sezone na ekološku proizvodnju kravljeg mlijeka u Osječko-baranjskoj županiji
(The effect of the year and season to organic production of cow's milk in the Osijek-Baranja County)

Autori
Marković, Tea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
24.04

Godina
2014

Stranica
29

Mentor
Konjačić, Miljenko

Ključne riječi
Ekološki proizvedeno kravlje mlijeko; kemijski sastav; higijenska kvaliteta; sezona; godina
(Organic cow's milk; chemical composition; hygienic quality; season; year)

Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj sezone i godine na kemijski sastav i higijensku kvalitetu sirovog kravljeg mlijeka čiji su uzorci prikupljeni s 15 ekoloških gospodarstava na područja Osječko-baranjske županije. U uzorcima sirovog mlijeka (n=1.769) određen je udio mliječne masti, bjelančevina, laktoze, bezmasne suhe tvari, te broj mikroorga¬nizama i somatskih stanica. Analizirano mlijeko potjecalo je od krava uključenih u ekološku proizvodnju. Kemijski sastav mlijeka određen je metodom infracrvene spektrofo¬tometrije, mikrobiološka kvaliteta mlijeka epifluorescentnom protočnom citometrijom, a broj so-matskih stanica fluoro-opto-elektronskom metodom. Utvrđen je značajan (p<0, 05) utjecaj godine na sve istraživane parametre osim na ukupan broj mikroorganizama. Sezona se pokazala kao značajan čimbenik koji je utjecao na kvalitativne sastojke mlijeka (p<0, 05), no na higijenske parametre nije značajno utjecala. Utjecaj sezona po godini na mliječnu mast, bjelančevine i bezmasnu suhu tvar bio je značajan (p<0, 05) za sve tri promatrane godine. Udio laktoze značajno se razlikovao samo između zime i jeseni u 2012. godini (p<0, 05). Međutim, sezona nije imala značajnog utjecaja na higijenske parametre uzorkovanog mlijeka (p>0, 05). Najveće količine mliječne masti (3, 97%), proteina (3, 48%), suhe tvari bez masti (8, 87%) utvrđene su u jesen 2013. godine, dok je laktoza bila najviša u proljeće 2011. godine (4, 5%). Povišene količine mliječne masti, proteina i bezmasne suhe tvari utvrđene su u hladnim mjesecima (zima, jesen), dok je količina laktoze bila najviša u zimi i proljeću. Najveći broj somatskih stanica (log10) zabilježen je u ljeto 2012. godine (5, 45), a ukupni broj mikroorganizama (log10) u proljeće 2013. godine (4, 33). Rezultati istraživanja pokazali su da su godina i sezona značajno utjecale na većinu istraživanih parametara.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb