Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj dodatka kakao ljuske na svojstva kukuruznih ekstrudata (CROSBI ID 398995)

Ocjenski rad | diplomski rad

Vrdoljak, Anđela Utjecaj dodatka kakao ljuske na svojstva kukuruznih ekstrudata / Šubarić, Drago (mentor); Jozinović, Antun (neposredni voditelj). Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2015

Podaci o odgovornosti

Vrdoljak, Anđela

Šubarić, Drago

Jozinović, Antun

hrvatski

Utjecaj dodatka kakao ljuske na svojstva kukuruznih ekstrudata

Ekstruzija je jedan od najznačajnijih procesa u prehrambenoj industriji gdje se vrlo često kao osnovna sirovina koristi kukuruzna krupica. Zbog poboljšanja fizikalno-kemijskih svojstava i nutritivne vrijednosti proizvoda, u kukuruznu krupicu se mogu dodavati brašna različitih žitarica, osušeno voće i povrće i dr. Cilj ovoga rada bio je ispitati utjecaj ekstruzije i dodatka kakao ljuske (s udjelom 5 %, 10 % i 15 %) na svojstva ekstrudata na bazi kukuruzne krupice. Dobivenim ekstrudatima ispitana su fizikalna i reološka svojstva u odnosu na neekstrudirane uzorke. Utvrđeno je da dodatkom kakao ljuske dolazi do smanjenja ekspanzijskog omjera i povećanja nasipne mase, kao i povećanja tvrdoće i smanjenja lomljivosti ekstrudata. Ekstruzija je uzrokovala posvjetljenje kod kukuruzne krupice. Dodatkom kakao ljuske došlo je do potamnjivanja uzoraka. Indeks apsorpcije vode i indeks topljivosti u vodi povećali su se nakon ekstruzije. Dodatkom kakao ljuske i postupkom ekstruzije došlo je do smanjenja viskoznosti vrha te su ekstrudirani uzorci bili manje skloni retrogradaciji, a neekstrudirani su pokazali bolju stabilnost tijekom miješanja na visokoj temperaturi.

ekstruzija ; kukuruzna krupica ; kakao ljuska

nije evidentirano

engleski

Influence of cocoa shell addition on properties of corn extrudates

nije evidentirano

extrusion ; corn grits ; cocoa shell

nije evidentirano

Podaci o izdanju

37

21.10.2015.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice