Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Koncept i struktura elipse u suvremenome jeziku (različite eliptične strukture u novinskim tekstovima u hrvatskome jeziku) (CROSBI ID 54775)

Prilog u knjizi | izvorni znanstveni rad

Gazdić-Alerić, Tamara ; Vranešević, Dunja Koncept i struktura elipse u suvremenome jeziku (različite eliptične strukture u novinskim tekstovima u hrvatskome jeziku) // XII. međunarodni kroatistički znanstveni skup / Stjepan Blažetin (ur.). Pečuh: Znanstveni zavod Hrvata u Mađarskoj, 2015. str. 213-229

Podaci o odgovornosti

Gazdić-Alerić, Tamara ; Vranešević, Dunja

hrvatski

Koncept i struktura elipse u suvremenome jeziku (različite eliptične strukture u novinskim tekstovima u hrvatskome jeziku)

U radu se analizira konceptualni i strukturalni aspekt elipse u pisanoj i govorenoj komunikaciji u hrvatskome jeziku. U prvome se dijelu rada preispituje pojam elipse te se daje pregled relevantnih radova koji analiziraju različita kohezivna i koherencijska sredstva, s posebnim fokusom na elipsu, dok se u drugome dijelu rada daje pregled odabranih tekstnih vrsta u hrvatskome jeziku u kojima je elipsa bitno kohezivno sredstvo, a ponajprije se usustavljuju i opisuju različiti modeli u kojima se ona javlja. U radu se žele na temelju istraživanja elipse u različitim novinskim tekstnim kategorijama opisati moguće strukture i koncepti njezina pojavljivanja u tekstovima na hrvatskome jeziku.

analiza diskursa, tekst, elipsa

nije evidentirano

engleski

The Concept and Structure of the Ellipsis in Contemporary Language (different elliptical structures in newspaper articles in the Croatian language)

nije evidentirano

discourse analysis, text, elliptical structures

nije evidentirano

Podaci o prilogu

213-229.

objavljeno

Podaci o knjizi

XII. međunarodni kroatistički znanstveni skup

Stjepan Blažetin

Pečuh: Znanstveni zavod Hrvata u Mađarskoj

2015.

978-963-89731-1-5

Povezanost rada

Filologija